Παράταση του lockdown έως τις 7/12: Πώς θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς- Σενάριο για μάσκες στην εστίαση

Ειλημμένη είναι από την κυβέρνηση η απόφαση για παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Άλλωστε, η αναγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από δύο ημέρες, όταν ανακοίνωσε και τη μονιμοποίηση των γιατρών που υπηρετούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μετά το τέλος της πανδημίας, έδειχνε μια σιωπηρή παράταση του lockdown.

Τα πρώτα στη χρονοσειρά του ανοίγματος είναι τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχουν πολλές συσκέψεις, όχι μόνο για τη διαδικασία της επανεκκίνησης των μαθημάτων, αλλά και για τη στρατηγική των τεστ που θα γίνουν στους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Πιθανότατα δηλαδή θα διεξαχθούν στοχευμένοι έλεγχοι πριν το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων για να διαπιστωθεί η επιδημιολογική εικόνα, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και κοινωνικότητα σε σχέση με τα μικρότερα. Έτσι, τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχει στο τραπέζι βέβαια ένα σενάριο να συντμηθεί ο χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, το επικρατέστερο σενάριο είναι το άνοιγμα να γίνει σε περισσότερες φάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά σίγουρα όχι στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα είναι διαφορετική η ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για την εστίαση, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι δύο εισηγήσεις. Η μια είναι να μην ανοίξει καθόλου η και η άλλη να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα ανά τραπέζι, στις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, χωρίς μουσική κι έως τις 9 το βράδυ. Επίσης, υπάρχει ένα σενάριο για μάσκες και στα τραπέζια. Μπαρ και κέντρα διασκέδασης δε θα ανοίξουν καθόλου.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να επηρεάσει και από ποια ώρα και μετά θα ισχύει η απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ. Αν η εστίαση είναι ανοιχτή, θα ξεκινάει πιο αργά η απαγόρευση, γύρω στις 10-11, ενώ αν δεν ανοίξει, μπορεί η απαγόρευση να είναι πιο νωρίς. Και σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μετακινήσεις με SMS τις βραδινές ώρες.

Τέλος, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Οικονόμου, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν πέσει στα 800-900 την ημέρα και η προοπτική για τις 15 Δεκεμβρίου είναι να έχουν περιοριστεί στα 500.

 

Πηγή: skai.gr