Σερβία: Κηδεύτηκε ο Πατριάρχης Ειρηναίος, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν σήμερα το παρών στην κηδεία του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, παρουσία του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις, της πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, όπως και υπουργών της κυβέρνησης.

Η είσοδος στον ναό επετράπη σε συγγενείς του Ειρηναίου, κληρικούς και επισήμους, σύμφωνα με το Reuters. Πιστοί παρακολουθούσαν την εξόδιο ακολουθία από γιγαντοοθόνες εκτός του ναού, ενώ οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες και προσπαθούσαν να τηρήσουν αποστάσεις, περιγράφει το Reuters. Χθες, στο λαϊκό προσκύνημα, οι περισσότεροι που προσέρχονταν στον ναό δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η σορός του Πατριάρχη Ειρηναίου εναποτέθηκε σε κρύπτη εντός του ναού του Αγίου Σάββα, που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον για την ταφή όλων των προκαθημένων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας Χρυσόστομος, που είναι και τοποτηρητής του πατριαρχικού θρόνου μέχρι την εκλογή νέου Πατριάρχη.

Το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί το αργότερο σε τρεις μήνες από την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.   Ο Πατριάρχης Ειρηναίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 4 Νοεμβρίου και εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Δύο εβδομάδες αργότερα η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και κατέληξε στις 20 Νοεμβρίου.

Στις 30 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Ειρηναίος χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία του μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιου, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μετά την κηδεία του μητροπολίτη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και άλλοι ιεράρχες και ιερείς της σερβικής Εκκλησίας οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην εξόδιο ακολουθία του Αμφιλόχιου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ Πηγή: www.lifo.gr