Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε γιατί δεν έχει συγχαρεί ακόμη τον Τζο Μπάιντεν

Το βράδυ που έγινε ξεκάθαρη η εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν, ο ένας μετά τον άλλον οι παγκόσμιοι ηγέτες άρχισαν να τον συγχαίρουν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν όμως δεν έχει κάνει ακόμη κάτι τέτοιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε αυτή τη στάση του σε τηλεοπτική συνέντευξη, τονίζοντας πως πρόκειται κάτι τυπικό και ότι δεν υπάρχει κάποιο απώτερο κίνητρο πίσω από την απόφασή του να μην συγχαρεί ακόμη τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να ακολουθείται η τυπική διαδικασία, με βάση την καθιερωμένη πρακτική και τα νομικά στάνταρντ. Δεν υπήρχε απώτερο κίνητρο ή κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μας. Είναι απλά μια τυπική προσέγγιση», δήλωσε ο Πούτιν στο Rossiya 1.

«Δεν είναι ότι συμπαθούμε ή δεν συμπαθούμε κάποιον. Απλά περιμένουμε το τέλος αυτής της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης», είπε και συμπλήρωσε ότι τρέφει τον ίδιο σεβασμό για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν.

«Θα συνεργαστούμε με όποιο πρόσωπο έχει την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού. Αλλά στον ποιον έχει δοθεί η εμπιστοσύνη, αυτό πρέπει να φανεί είτε μέσω της πολιτικής παράδοσης- όταν η μία από τις δύο πλευρές αναγνωρίζει τη νίκη της άλλης- είτε όταν έχει γίνει μια σύνοψη των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών με νόμιμο τρόπο», συνέχισε ο Πούτιν, εξηγώντας τη στάση του.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε και τα «προβλήματα» που υπάρχουν στο σύστημα με το οποίο διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

«Είναι αρκετά προφανές- είναι ξεκάθαρο για όλο τον κόσμο και μου φαίνεται ότι είναι σαφές και στους Αμερικανούς- ότι υπάρχουν προβλήματα στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Ένας υποψήφιος που κερδίζει στη μία ή την άλλη πολιτεία, παίρνει όλες τις ψήφους των εκλεκτόρων. Για παράδειγμα, υπάρχουν 20. Κέρδισε τις 11, αλλά πήρε και τις 20. Αλλά μπορεί να υπάρχουν λιγότεροι ψηφοφόροι πίσω από αυτούς τους εκλέκτορες. Είναι δημοκρατικό; Κατά την άποψή μου η απάντηση είναι προφανής», δήλωσε σχετικά.

Πάντως, ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν θέλει να στιγματίσει το αμερικανικό πολιτικό ή εκλογικό σύστημα. «Όπως μου είπε ένας παλιός Αμερικανός ομόλογός μου “το έχουμε συνηθίσει”. Το αν είναι απαραίτητο ή όχι να αλλάξει κάτι εκεί, δεν είναι δουλειά μας», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Sputnik – lifo.gr