Ξανά στον αέρα τα «Boeing 737 Max» μετά από δύο χρόνια καθήλωσης

Η Ομοσπονδιακή Αεροπορική Υπηρεσία των ΗΠΑ έδωσε το «το πράσινο» στην εταιρεία Boeing να απογειώσει ξανά το στόλο της από «737 Max», που είχε αποσυρθεί μετά τα δύο δυστυχήματα που συνέβησαν προ διετίας, καθώς είχαν κριθεί ακατάλληλα για λειτουργία.

Σήμερα νωρίς, πρωί Τετάρτης, η αμερικανική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως η απόφαση πάρθηκε μετά από μία «εκτενή και μεθοδική» 20μηνη διαδικασία αξιολόγησης της συγκεκριμένες παρτίδας αεροπλάνων. Διάφοροι εμπειρογνώμονες ανά τον κόσμο έκριναν απαραίτητη την καθήλωση των «747 Max» της Boeing το Μάρτιο του 2019, μετά την πρόσκρουση ενός αεροσκάφους της «Ethiopian Airlines» και ενός άλλου της ινδονησιακής «Lion Air» πέντε μήνες αργότερα στη Θάλασσα Γιάβα. Τα δύο δυστυχήματα κόστισαν συνολικά τη ζωή σε 346 επιβάτες και μέλη πληρώματος.

Παρά την έγκριση, τα αεροπλάνα θα καθυστερήσουν να ξαναβγούν σε λειτουργία. Σύμφωνα, με την Ομοσπονδιακή Αεροπορική Υπηρεσία πρέπει να εγκριθούν πρώτα αλλαγές στην εκπαίδευση των πιλότων για κάθε αμερικάνικη αεροπορική, ενώ ταυτόχρονα οι αεροπορικές πρέπει να πραγματοποιούν την απαραίτητη συντήρηση στα αεροπλάνα. Η Υπηρεσία αναφέρει ότι η ενέργειά της έγινε σε αρμονία με τους κανονισμούς ασφαλείας πτήσεων παγκοσμίως, καθώς και με τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς. Βέβαια, η εξέλιξη ήρθε αφότου είχαν προηγηθεί αρκετές ακροαματικές διαδικασίες του Κονγκρέσου και εκτεταμένη κριτική προς την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για παραβλέψεις στην ελεγκτική διαδικασία και στην Boeing για εσπευσμένη εγκατάσταση νέου συστήματος στα αεροπλάνα, το οποίο ιεραρχούσε τα κέρδη εις βάρος της ασφάλειας, με αποτέλεσμα να απολυθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Οι αλλαγές στην κατασκευή της παρτίδας υποστηρίζεται πως έχουν διορθώσει την προβληματική λειτουργία τους, η οποία προβλεπόταν, μετά από έρευνες της Αεροπορικής Υπηρεσίας, πως θα οδηγούσε σε τουλάχιστον 15 πτώσεις αεροπλάνων ακόμη.

Η απόφαση ήρθε σε μια περίοδο όπου η πανδημία έχει συντελέσει καθοριστικά στην καθήλωση της αεροπορικής κυκλοφορίας, λόγω των απαγορεύσεων και του φόβου των πολιτών, συρρικνώνοντας σε ιστορικά επίπεδα τον τζίρο των αεροπορικών διεθνώς. Έτσι, οι βλέψεις της εταιρείας για μια «δυναμική» επιστροφή στην αγορά ανακόπηκαν, την ίδια στιγμή που οι πτήσεις στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 65% σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, η «American» είναι η μόνη αμερικανική αεροπορική εταιρεία που σκοπεύει να επαναφέρει τα «737 Max» στα δρομολόγιά της, ξεκινώντας από τις 29 Δεκέμβρη με το Νέα Υόρκη-Μαϊάμι.

Στο μεταξύ, η απόφαση που ανακοινώθηκε δεν έχει αφήσει σιωπηρές τις οικογένειες των θυμάτων και άλλους φορείς, οι οποίοι αντιτίθεται στην απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη πρόωρη και άνευρη, καθώς το στίγμα και η δυσπιστία όσον αφορά στην εταιρεία είναι μεγάλο. Επίσης, οι συνήγοροι των οικογενειών σημειώνουν ότι η Boeing και η Υπηρεσία αποκρύπτουν έγγραφα της αξιολόγησης.

Τέλος, τις τελευταίες εβδομάδες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν δείξει την πιθανή έγκρισή τους για την επανακυκλοφορία των ανανεωμένων Boeing. Από την άλλη, οι ρυθμιστικοί φορείς στον Καναδά και την Κίνα εξακολουθούν να διεξάγουν αξιολόγησή τους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το ASSOCIATED PRESS

Πηγή: efsyn.gr