Κέλλας: Μετάθεση της έναρξης του “Εξοικονομώ” για τη Θεσσαλία

Το αίτημα του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του Προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, μετέφερε στην Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, που το προηγούμενο διάστημα έγινε αποδέκτης ανάλογης πρότασης και από μηχανικούς της Λάρισας, επεσήμανε πως “η εξάπλωση της πανδημίας, κυρίως, αλλά και οι πρόσφατες καταστροφές από τον «Ιανό» στη Θεσσαλία, έχουν επιφέρει σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος για πολίτες και μηχανικούς κι επιβάλλουν μετάθεση της ημερομηνίας έναρξής του, τουλάχιστον ανάλογης με τις Περιφέρειες Ανατολικής, Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Ο κ. Κέλλας ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι οδηγίες προς τους πολίτες για αναστολή επισκέψεων και αποφυγή συναθροίσεων ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, έρχονται σε αντίθεση με τη διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος, που επιβάλει, μεταξύ άλλων, επίσκεψη του μηχανικού, αλλά και τεχνικών και συνεργείων στην οικία του πολίτη για τις απαραίτητες ενέργειες”. Επεσήμανε, συγχρόνως, πως “η μετάθεση ημερομηνίας έναρξης του Προγράμματος, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς τη διαδικασία υλοποίησής του, τη στιγμή, μάλιστα, που η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις επιδημιολογικά ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιφέρειες και ο οδηγός που εκδόθηκε από το Υπουργείο για τις σχετικές διαδικασίες προβλέπει τη δυνατότητα τροποποίησης των ημερομηνιών έναρξης με βάση την εξέλιξη της πανδημίας ανα περιοχή”.

Σημείωσε, ακόμη, πως “και κατά την προηγούμενη έναρξη του «Εξοικονομώ» ήταν η Θεσσαλία που εγκαινίασε την λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στους Θεσσαλούς μηχανικούς και κατ’ επέκταση στους πολίτες, από το πλήθος επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, που προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα”.

Τέλος, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, ζήτησε από την κα. Σδούκου να εξεταστεί η δυνατότητα διαφορετικού συστήματος αξιολόγησης των αιτήσεων για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, μέσω μιας μόνιμα ανοιχτής πλατφόρμας και με μοριοδότηση αιτήσεων και ένταξή τους, μια φορά το χρόνο, ανάλογα με τη σειρά κατάταξης.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Κέλλας σχετικά με τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του “Εξοικονομώ” για την Κεντρική και Δυτική Θεσσαλία, απαντώντας  πως θα τα εξετάσει έγκαιρα και με τη δέουσα προσοχή, προς όφελος του συνόλου των Θεσσαλών πολιτών.