Ε. Λιακούλη: « Αγρότες και κτηνοτρόφοι,  πάλι εκτός ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη δεύτερη ευκαιρία»

Σε ερώτηση – παρέμβαση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των αγροτών από πλευράς της κυβέρνησης στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, στο ζοφερό τοπίο που διαμορφώνει η πανδημία, τα διαδοχικά lockdown και η μειωμένη κατανάλωση εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας.

Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής: «Στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων) βρίσκονται πολλοί αγρότες εξ αιτίας απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν.

Η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς, είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους, είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. Την κατάσταση αυτή βέβαια επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα.

Παρά τις πολλές, ωστόσο, εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ρωτώ τους συναρμόδιους Υπουργούς πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν άμεσα τη δυνατότητα ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των αγροτών , πώς θα συνεχίσουν οι αγρότες την παραγωγική τους δραστηριότητα και με ποια  μέτρα θα δοθεί η δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας και στους αγρότες, ώστε να διατηρήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, μέσα στην κρίση της πανδημίας»