Κόκκαλης σε Κοντοζαμάνη: Πίσω από την κόντρα Αγοραστού – Σερέτη κρύβεται το δράμα στα νοσοκομεία της Λάρισας

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την κόντρα που άνοιξε μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας κ. Φώτη Σερέτη, επιχείρησε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Λάρισας λόγω της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως «μετά τους πανηγυρισμούς του Μαΐου κατόπιν του πρώτου κύματος της πανδημίας είχαμε έναν εφησυχασμό από την Κυβέρνηση και από το Υπουργείο Υγείας για διάστημα τουλάχιστον πέντε μηνών, εφησυχασμός ο οποίος πράγματι ήταν πολύ εγκληματικός.

Ο Νομός Λαρίσης, τον οποίο εκπροσωπώ, δυστυχώς είναι από τους νομούς που είναι πρωταθλητής στα κρούσματα. Σας άκουσα προσεκτικά σε απαντήσεις που δώσατε και για τον Νομό Ιωαννίνων και για τον Νομό Μαγνησίας. Απορώ, κύριε Υπουργέ! Δεν παραδέχεστε τα λάθη σας έστω και σήμερα. Είπατε ότι δεν μεταφέρουμε σωστά την πραγματικότητα. Θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω την πραγματικότητα, όπως την έχει αποτυπώσει σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Είπε: «Από τον Μάιο η Περιφέρεια Θεσσαλίας με στρατηγική, αλλά και με πρόβλεψη είχε δώσει 20 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας για να ετοιμαστούν. Πόσο έτοιμα είναι σήμερα; Τι έχει κάνει ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας; Τι έκαναν τα νοσοκομεία; Δώσαμε 12 εκατομμύρια ευρώ για διακόσιες πενήντα πέντε προσλήψεις. Πού πήγαν αυτές οι προσλήψεις; Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη σε γιατρούς και ΜΕΘ;». Και τελειώνει: «Ευθύνες για όλα αυτά έχουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων προφανώς.».

Αυτή η πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ, είναι εικονική ή αληθινή; Δεν σας τη μεταφέρει η Αντιπολίτευση, την οποία κατηγορείτε για καταστροφολογία και για λαϊκισμό, αλλά ο αιρετός Περιφερειάρχης.

Κατόπιν αυτού, ερωτάσθε: Έχουν ενταχθεί και πόσα έργα μέσω ΕΣΠΑ για προμήθεια εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Λάρισας; Έχουν εγκριθεί και πόσα χρήματα για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία της Λάρισας; Υπάρχει ή δεν υπάρχει και αν υπάρχει που συνίσταται το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα; Επακριβώς, κύριε Υπουργέ, να τοποθετηθείτε. Πού συνίσταται το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο απεδείχθη ότι δεν υπήρχε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα;»

Στην απάντησή του ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε εκτενώς σε κυβερνητικές δράσεις στον τομέα της υγείας για τη Λάρισα, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει επί της ουσίας, δηλαδή για τις καταγγελίες του κ. Αγοραστού για τις οποίες σχολίασε τα εξής: «Τις απορίες σας για τα θέματα που αφορούν την περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είμαι αρμόδιος ούτε να σχολιάσω, αλλά ούτε και πολύ περισσότερο να λύσω, επιτρέψτε μου να πω. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι το Υπουργείο Υγείας και οι εποπτευόμενοι φορείς του οφείλουν να συνεργάζονται με τα άλλα Υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου όποτε το απαιτούν οι συνθήκες. Αυτό είναι κάτι που γινόταν πάντα, γίνεται σήμερα και θα γίνεται».

Άμεση ήταν η αντίδραση που βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που απάντησε πως «είμαι από τους τελευταίους οι οποίοι θα προσωποποιήσουν την οποιαδήποτε διαφορά που έχουν δύο άνθρωποι. Όταν, όμως, ο πολίτης της Λάρισας βλέπει δύο ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, με τον έναν να εκτοξεύει βέλη εναντίον του άλλου για την πιθανή αποποίηση ευθυνών, εσείς έρχεστε τώρα εδώ και λέτε ότι είναι όλα καλά; Κατηγορείτε εμάς ότι δεν βάζουμε πλάτη; Προσβάλλετε τη νοημοσύνη του κόσμου πάνω απ’ όλα…. Από την απάντησή σας στο δεύτερο σκέλος απεδείχθη ότι στις 3 Νοεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος, έγινε η ένταξη των προγραμμάτων. Δεν έχουμε καθυστέρηση από τον Απρίλιο που προκηρύχθηκαν τα συγκεκριμένα έργα;» διερωτήθηκε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κόκκαλης έθεσε εκ νέου το ερώτημα αν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης σε περίπτωση πιθανής αύξησης των κρουσμάτων στη Λάρισα.

Η απάντηση του υφυπουργού Υγείας ήρθε να… καλύψει τόσον τον περιφερειάρχη, όσο και τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ (!) λέγοντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τα όσα έχει αναφέρει ο Περιφερειάρχης και ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι τα γραπτά μένουν. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις που είναι δημοσιευμένες και στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και στις οποίες μπορεί κάποιος να ανατρέξει. Εκεί θα δει κανείς ότι σε καμία περίπτωση τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχουν αμελήσει τα καθήκοντά τους και τη δουλειά την οποία έχουν να κάνουν, προκειμένου να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας την περίοδο αυτή».

Σχολιάζοντας τις παραπάνω δηλώσεις ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «είναι εκτός λογικής σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία ο υφυπουργός Υγείας να προσπαθεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, βάζοντας προφανώς τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Οι πολίτες ξέρουν πως πίσω από αυτή την ιδιότυπη κόντρα στη Λάρισα κρύβονται προβλήματα, αδυναμίες και αστοχίες. Αυτά φαίνονται στην καθημερινή διαχείριση της πανδημίας στα δύο νοσοκομεία της περιοχής και αυτό το δράμα που ζει η κοινωνία, δεν μπορεί να τα κρύψει καμία κυβερνητική υπεκφυγή».

Μπορείτε να δείτε όλη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης εδώ: