“Στενάζει” ο Πολιτισμός στα Φάρσαλα

Μετά από 10 χρόνια κρίσης, ο πολιτισμός πάλεψε και παρέμεινε όρθιος, έτσι ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής και να συνεχίσουν να υπάρχουν στις μνήμες των ανθρώπων.

Τώρα, μετά από μία μακρά περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, μία νέα κρίση έχει ξεκινήσει από αρχές του έτους, αυτή του κορονοϊού, με αποτέλεσμα οι σύλλογοι να έχουν αναστείλει οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα, υπό την απειλεί της δημόσιας υγείας.

Πέντε σύλλογοι, οι οποίοι έχουν γραφεία και δραστηριοποιούνται στα Φάρσαλα, αναλύουν πως βιώνουν αυτή την κρίση, η οποία τους έχει “χτυπήσει” την πόρτα, εκτός από οικονομικά και κοινωνικά, ζητώντας μέριμνα από την πολιτεία για να μην χαθούν τα ήθη και έθιμα της περιοχής. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί οι πέντε σύλλογοι, αλλά το σύνολο των συλλόγων της επαρχίας που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Σύλλογος Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων

“Μας λυγίζει η πανδημία”

“Στην αλυσίδα της κοινωνίας, όλοι αντιμετωπίζουμε το δικό μας πρόβλημα υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό. Η πανδημία του κορονοϊού μας έχει λυγίσει. Επηρεάζει όλους τους τομείς. Ο πολιτισμός είναι άλλο ένα κομμάτι που πλήττεται βαριά” αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων κ.Βάσω Κοντοπούλου. Και προσθέτει: “Όπως όλοι οι συλλογικοί θεσμοί, έτσι και εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Την επιβίωση λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Με την αναστολή λειτουργίας του συλλόγου, τα πάγια έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, αλλά έχει παγώσει κάθε δράση που έφερνε έσοδα. Με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης αναγκαίων εξόδων. Ιδιαίτερα ο σύλλογός μας, που η πορεία του μέχρι τώρα υπήρξε δυναμική και επιτυχής, ξαφνικά βρίσκεται στα όρια του αφανισμού. Όλο αυτό το διάστημα έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από τα αρμόδια Υπουργεία τα οποία ωστόσο δεν τείνουν ιδιαίτερα στη βοήθεια των συλλόγων.
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα θέλαμε να είστε δίπλα μας και να στηρίξετε το σύλλογό μας, διότι σύλλογος δεν είναι μόνο οι χοροί και τα  τραγούδια που γεμίζουν την καρδιά μας και που εδώ και αρκετό καιρό στερούμαστε, είναι οι μνήμες μας, οι ρίζες, ο τρόπος ζωής, οι γεύσεις, η καθημερινότητά μας, όλα αυτά που κυλούν στο αίμα μας από γενιά σε γενιά. Εύχομαι, δύναμη, υγεία, υπομονή και αισιοδοξία για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων Βάσω Κοντοπούλου

Σύλλογος Σαρακατσαναίων επαρχίας Φαρσάλων

“Ελπίζουμε σε γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα”

“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος μας στην εποχή του Κορονοϊού είναι πολλά και δεν γνωρίζουμε ακόμα, εάν και πότε θα λυθούν, από τη στιγμή που όσο περισσότερο θα μένουμε έτσι, τόσο θα πολλαπλασιάζονται δίχως να μπορούμε να κάνουμε τίποτα” επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων επαρχίας Φαρσάλων κ. Γιώργος Μπέης. Και εξηγεί ότι: “Τα γραφεία του Συλλόγου μας είναι με την μορφή ενοικίου. Ευτυχώς η ιδιοκτήτρια μας, αντιλήφθηκε το οικονομικό πρόβλημα που έχει προκύψει και έριξε προς τα κάτω την μηνιαία μίσθωση. Έσοδα στον σύλλογο δεν υπάρχουν, αφού ο καλοκαιρινός χορός μέσα στο 2020, δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει, όπως φαίνεται, ούτε η κοπή πίτας, όπως και ο ετήσιος χορός τον Φεβρουάριο. Ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, κατόπιν συμφωνίας ανέστειλε όλα τα μαθήματα χορού μέσα στην χρονιά. Τα πάγια έξοδα είναι πάρα πολλά για έναν σύλλογο, υποθέτω πως όλοι τα γνωρίζουν.”

Κλείνοντας αναφέρει: “Θα ήθελα να συμπληρώσω πως τα προβλήματα στους Πολιτιστικούς Συλλόγου δεν είναι μόνο οικονομικά. Οι νέοι απέχουν πολύ καιρό και χάνουν την επαφή, προσπαθώντας να κρατήσουμε πάση θυσία. Ευελπιστώ να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων επαρχίας Φαρσάλων Γιώργος Μπέης

Πολιτιστικός Σύλλογος Ντόπιων Φαρσάλων “Ο ΕΝΙΠΕΑΣ”

“Διακόπτεται η επαφή με την κοινωνία”

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ντόπιων “Ο ΕΝΙΠΕΑΣ” κ. Χρυσούλα Τασιοπούλου και το Δ.Σ. αναφέρουν ότι: “Σε μια εποχή που ήταν δύσκολες οι συνθήκες για τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα προβλήματα τεράστια, ήρθε να προστεθεί και αυτό του Covid-19. Με την απαγόρευση των εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και δράσεων, είχαμε σαν αποτέλεσμα την διακοπή της επικοινωνίας των συλλόγων με τα μέλη τους αρχικά και κατ’ επέκταση με τα μέλη της κοινωνίας που εκπροσωπούν, άρα και με την διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού τους πολιτισμού.

Τα παραπάνω όμως αποτελούσαν τους οικονομικούς πόρους των συλλόγων για να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Όλοι εμείς που αποτελούμε τα διοικητικά συμβούλια, είμαστε και επαγγελματίες και γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το πρόβλημα δεν άφησε κανένα ανεπηρέαστο, σεβόμαστε επίσης το θέμα της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή τα πρωτόκολλα και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Πιστεύουμε όμως και υπηρετούμε τον θεσμό αυτό, του οποίου θεωρούμε κοιτίδα πολιτισμού και αγωνιούμε για το μέλλον των πολιτιστικών συλλόγων. Έστω και τώρα, ας σκύψουμε το κεφάλι πάνω από τα προβλήματα και ας βρουν μια λύση (Δήμος, Περιφέρεια, Υπ. Πολιτισμού), γιατί ειδικά για την ύπαιθρο, οι πολιτιστικοί σύλλογοι αποτελούν πηγή παραγωγής πολιτισμού”.

Χορευτικά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ντόπιων Φαρσάλων “Ο ΕΝΙΠΕΑΣ”

Σύλλογος Ηπειρωτών επαρχίας Φαρσάλων και Περιχώρων

“Πρωτοφανής κατάσταση”

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων κ. Χρύσα Φούφα αναφέρει τα εξής: “Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων και περιχώρων συμμερίζομαι την αγωνία των μελών μας και όλων των συμπολιτών μας για την Covid η εποχή στην οποία ζούμε. Είναι όντως μία πρωτοφανής κατάσταση που αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Όσον αφορά το σύλλογό μας ακυρώθηκαν όλες οι δραστηριότητες: εκδρομές γυναικείο τμήμα παραδοσιακών χορών και τμήμα γυμναστικής (αερόμπικ) καθώς και το καθιερωμένο ηπειρώτικο γλέντι στον πλάτανο.

Εν μέσω λοιπόν της πανδημίας και της γενικής οικονομικής κρίσης που πλήττει τους συλλόγους, αφού τα έσοδα είναι ανύπαρκτα, το μόνο ευτύχημα είναι πως δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε έξοδα ενοικίου. Ευχαριστούμε δημόσια τον κ. Στέργιο Τσολάκη πρώην Πρόεδρο του συλλόγου, που μας παραχωρεί δωρεάν εδώ και χρόνια με μεγάλη αγάπη και χαρά, δικό του ιδιόκτητο χώρο για να στεγαστεί το γραφείο του συλλόγου μας. Είναι αναμφίβολα μία μεγάλη οικονομική στήριξη. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους τους συλλόγους!”

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών
Φαρσάλων και Περιχώρων Χρύσα Φούφα

Σύλλογος Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων

“Να βγούμε από την καραντίνα όσο πιο αλώβητοι γίνεται”

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων κ. Ευγενία Τσιάκαλου αναφέρει ότι: “Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετό καιρό ζούμε μια νέα πραγματικότητα που έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας. Όλοι έχουμε επηρεαστεί, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο και προσπαθούμε να βγούμε όσο πιο αλώβητοι γίνεται από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, προσέχοντας τον εαυτό μας και τους γύρω μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας. Η πανδημία του κορονοϊού όπως ήταν αναμενόμενο έχει πλήξει (ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα) και τους πολιτιστικούς συλλόγους όλης της χώρας. Ο Σύλλογος Αργιθεατών επαρχίας Φαρσάλων «Παναγία η Σπηλιώτισσα» έχει αναστείλει όλες τις δράσεις – εκδηλώσεις του αρκετό διάστημα πριν τις κυβερνητικές οδηγίες, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Διανύουμε δυστυχώς χρονικά τη δεύτερη περίοδο αδράνειας με αποτέλεσμα τους μηδενικούς πλέον οικονομικούς πόρους, κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα για την πορεία και το μέλλον του Συλλόγου μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι η κοιτίδα του λαϊκού πολιτισμού μας μέσα από την αναβίωση των εθίμων, ηθών και παραδόσεων του τόπου μας. Ελπίζω να υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας (σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο) ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν οι θεματοφύλακες των παραδόσεων και της ιστορίας μας, οι Σύλλογοι μας.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων Ευγενία Τσιάκαλου

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία