Κορονοϊός – Moderna: άνω του 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της

Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι κατά 94,5% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 με βάση τα προσωρινά δεδομένα της κλινικής δοκιμής.

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna έχει μάλιστα μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.

Σύμφωνα με την ανάλυση 95 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των 30.000 συμμετεχόντων στην δοκιμή, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα 90 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο (placebo), έναντι μόλις 5 που αφορούσαν ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna.

Αυτή είναι η δεύτερη εταιρία στις ΗΠΑ που μέσα σε μια εβδομάδα ανακοινώσει αισιόδοξα αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες.

Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer Inc., που αποδείχθηκε επίσης ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, και εν αναμονή περισσότερων δεδομένων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο με έως και 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου να είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους.

Το 2021 η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις μόνο από τους δύο κατασκευαστές εμβολίων, περισσότερο από ό, τι απαιτείται για τους 330 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

Τα εμβόλια, που κατασκευάστηκαν με RNA ή mRNA, αποτελούν ισχυρά νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας που έχει μολύνει 54 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει 1,3 εκατομμύρια. Τα νέα έρχονται επίσης τη στιγμή που οι περιπτώσεις COVID-19 αυξάνονται, χτυπώντας νέα ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ωθούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψουν σε lockdown.