Αποκλειστικά υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης για το δεύτερο lockdown

*Του Χρήστου Αθανασιάδη, δημοσιογράφου

Μπορεί η πανδημία της νέας νόσου να είναι άκρως επικίνδυνη για όλους τους πολίτες αλλά-ως φαίνεται- σε πολιτικό επίπεδο, αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη και βλαπτική και για τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απώλεσε τα όποια  (πρόσκαιρα) οφέλη αποκόμισε από το πρώτο κύμα της και σήμερα,  στο δεύτερο κύμα της νέας νόσου, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της αλαζονικής και ανεκδιήγητης στάσης του.

Ενδεικτικό της αλαζονείας του, αποτέλεσε  το γεγονός ότι βλέποντας τους πολίτες να πειθαρχούν υποδειγματικά στο πρώτο κύμα του κορονοϊού και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, σε συνδυασμό με τον εκμηδενισμό των κρουσμάτων την Άνοιξη, θεώρησε ότι μπορεί να προχωρήσει μέχρι και σε πρόωρες εθνικές εκλογές, ώστε να εξουδετερώσει την απλή αναλογική και τον πολιτικό του αντίπαλο κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαθέτει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 32%.

Τα σενάρια αυτά τα οποία είχαν κατακλύσει τα Μέσα μαζικής Επικοινωνίας-Ενημέρωσης, εκπορεύονταν πάντα από πηγές του Μαξίμου (Μοσχάτου) και φυσικά διανθίζονταν από το σύνολο των φίλιων μέσων, ότι αυτή η επιτυχία πιστώνεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη.

Αυτή η αλαζονεία και αυταρέσκεια, τόσο του ίδιου, όσο και του επιτελείου του, ήταν αυτή που επέδρασε ώστε 8 μήνες μέχρι την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, να μην έχει γίνει τίποτα σε κανέναν απολύτως τομέα, ώστε να αντιμετωπιστεί η νέα νόσος, το ίδιο αποτελεσματικά, όπως την πρώτη φορά.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης είχε την απατηλή αλλά εκ του αποτελέσματος καταστροφική αίσθηση ή εκτίμηση, ότι τελείωσε με το θέμα του κορονοϊού στη χώρα μας και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αλαζονεία και αυταρέσκεια που προαναφέραμε.

Αυτή η αλαζονεία και αυταρέσκεια όμως, υποδηλώνει ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο για τον κ. Μητσοτάκη, το οποίο είναι ότι δεν είχε αλλά ούτε και έχει επίγνωση της πραγματικής κατάστασης που βίωναν και βιώνουν οι πολίτες που κυβερνάει και ότι είναι μακριά από τις αγωνίες του απλού καθημερινού κόσμου.

Απόρροια αυτής της αποξένωσης από τους πολίτες είναι και η εγκληματική αδιαφορία για τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η μη εφαρμογή μέτρων προστασίας απέναντι στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, το οποίο το προέβλεπαν οι αρμόδιοι επιστήμονες αλλά και το διαισθάνονταν οι απλοί πολίτες, όμως αυτός που δεν μπορούσε να το αντιληφθεί, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός της χώρας να εκμεταλλευθεί το προηγούμενο 8μηνό προς όφελος των πολιτών, πραγματοποίησε λάθη επί λαθών τα οποία δυστυχώς, πέραν της αλαζονείας, ήταν και θέμα καθαρά ιδεολογίας, ιδεοληψίας αλλά και καιροσκοπισμού.

Για παράδειγμα, αντί να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην υγεία, δόθηκαν αφειδώς στα ΜΜΕ, αντί να προγραμματιστούν προσλήψεις για γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στην υγεία, προγραμματίζονταν προσλήψεις για στρατιωτικούς και αστυνομικούς, αντί να δοθούν χρήματα για νέες ΜΕΘ, δόθηκαν για νέα αυτοκίνητα και μηχανές στην αστυνομία κτλ.

Σήμερα, βιώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου lockdown, βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου lockdown, το οποίο θα μπορούσε ωστόσο να είχε αποφευχθεί, με τους πολίτες, τις  κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις και κυρίως τη λεγόμενη μεσαία τάξη, να βρίσκονται στα όριά τους, τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά.

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης ήδη  ξεκίνησε να «πίνει το πικρό ποτήρι» των λανθασμένων επιλογών του και όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας πιστώθηκε θετικά την όλη διαχείριση, τώρα πιστώνεται αρνητικά τη διαχείριση του δεύτερου κύματος και θεωρείται πλέον αποκλειστικά υπεύθυνος για την όλη αρνητική κατάσταση που επικρατεί.