Προς αυστηροποίηση των μέτρων Θεσσαλονίκη, ίσως κι όλη η Βόρεια Ελλάδα

Πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για ανακοίνωση νέων αυστηρότερων μέτρων – ίσως και σήμερα – αν όχι σε όλη τη Β. Ελλάδα, πάντως σίγουρα στη Θεσσαλονίκη, όπου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ελλείψει στρατηγικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση καταφεύγει και πάλι σε σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου παραμένει ανεξέλεγκτο.

Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μαξίμου, με τις πληροφορίες που διαρρέουν από διαφορετικές πηγές με ίδιο ωστόσο παρονομαστή να κάνουν λόγο για ανακοίνωση – πιθανόν και εντός της σήμερον – νέων αυστηρότερων μέτρων.

Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της ειδικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να του εισηγηθούν νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη.

Τις όποιες αποφάσεις λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι εφόσον αυτό συμβεί σήμερα, αναμένεται να ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα που συζητούνται είναι:

  • κλείσιμο δημοτικών, ενδεχομένως και νηπιαγωγείων στη Θεσσαλονίκη, ίσως και στη Βόρεια Ελλάδα
  • απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 – 05.00
  • περιορισμός χρήσης sms μέσω του 13033 για τις μετακινήσεις
  • αυστηρότεροι έλεγχοι στην μετακίνηση των πολιτών

Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω συνδρομή των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων με δυνάμεις από την Αθήνα και άλλες περιοχές. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο Αστυνομικό Μέγαρο της οποίας είχε συναντήσεις με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για την οργάνωση της αυστηροποίησης των ελέγχων σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

50 νέες κλίνες ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Σε αυτό το πλαίσιο των «κατόπιν εορτής» λύσεων, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ένταξη 50 νέων κλινών ΜΕΘ, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19.

Αναλυτικά, οι κλίνες ΜΕΘ κατανέμονται ως εξής:

  • 6 στο ΑΧΕΠΑ
  • 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
  • 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
  • 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
  • 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
  • 6 στο Νοσοκομείο στα  Γιαννιτσά
  • 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματά

Μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου ο Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χθες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ιπποκράτειο, κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Πηγή: efsyn.gr