Ηράκλειο: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές, σε ξενοδοχείο οι πληγέντες της Χερσονήσου

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο Δήμο Χερσονήσου από το νέο χτύπημα της κακοκαιρίας. Σε περιοχές όπως η Σταλίδα, η Ανάληψη, τα Αγριανά, το Κουτουλουφάρι, οι Γούβες και οι Γούρνες σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις και σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο.

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Δήμου Χερσονήσου επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη και το Δήμαρχο Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο, παρουσία και του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Μανόλη Παραβολιδάκη, έκανε αυτοψία σε Μάλια, Σταλίδα, Χερσόνησο, Ανάληψη, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες ζημιές εντός των οικισμών από την ορμή και τον όγκο των υδάτων που παρέσυραν κάθε εμπόδιο στο πέρασμά τους.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης, προτεραιότητα τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής ενώ αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας, πρωτεύει η καταγραφή και η αποτύπωση των ζημιών.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το δήμαρχο Χερσονήσου, ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Σε ξενοδοχείο οι πληγέντες

Σε ξενοδοχείο θα φιλοξενηθούν οι οικογένειες του Δήμου Χερσονήσου που δεν δύναται να μείνουν στα σπίτια τους καθώς έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία. Παράλληλα η δημοτική αρχή αποφάσισε και την μη λειτουργία των σχολείων όλου του δήμου για αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Δήμος Χερσονήσου ανακοινώνει την παροχή προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών και ατόμων που δεν είναι δυνατή η διαβίωση στις οικίες τους, καθώς επλήγησαν από τα ακραία καιρικά «φαινόμενα που ξεκίνησαν από χθες το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή. Όσοι έχουν πληγεί, μπορούν να μεταβούν άμεσα στο ξενοδοχείο Palmera, 25ης Μαρτίου 14, Λιμ. Χερσονήσου, τηλ. επικ: 28970-22481.

Επίσης, τα σχολεία του Δήμου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά με απόφαση Δημάρχου και αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου. Διευκρινίζεται εδώ ότι η διακοπή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αφορά αποκλειστικά στη φυσική παρουσία των εκπαιδευτικών και όχι στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην κυκλοφορούν, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδηλωθούν εκ νέου έντονα φαινόμενα στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί».

Κλήσεις στην Πυροσβεστική

Σχεδόν 500 οι κλήσεις για βοήθεια δέχτηκε η Πυροσβεστική, περισσότερα από 30 άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα ορμητικά νερά και τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις της πυροσβεστικής έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Χερσονήσου όπου και τα καιρικά φαινόμενα ήταν πιο έντονα.

Από σήμερα τα ξημερώματα μέχρι και τώρα η πυροσβεστική έχει δεχθεί 400 κλήσεις για άντληση υδάτων καθώς και 25 διασώσεις ατόμων, κυρίως στις περιοχές: Χερσόνησος, Ανισσαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχθεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι με εντολή Αρχηγού Π.Σ. αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση Γενικής Επιφυλακής.

«Κήρυξη δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης»

Με επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ζητά την άμεση κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών των Δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από τις θεομηνίες.

Στην επιστολή που εστάλη για το θέμα και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Κουράκη και κ. Μαλαναδράκη αντίστοιχα αναφέρονται τα εξής:

«Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρκετές περιοχές της Κρήτης δέχονται σφοδρό πλήγμα από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα ύψη βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει την καταστροφή, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική, σημαντικών δημοτικών υποδομών ( κυρίως οδικού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας) ενώ παράλληλα με μια πρώτη αποτίμηση μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστησαν κατοικίες αλλά και το φυτικό κεφάλαιο – παραγωγή σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Τα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη έχουν κινητοποιήσει τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και τις δημοτικές υπηρεσίες στο σύνολό τους , με πρώτιστη μέριμνα την προστασία των ανθρώπινων ζωών αλλά και την προσπάθεια για μερική αποκατάσταση ζημιών – κυρίως στο οδικό δίκτυο- που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αν συνυπολογιστεί ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν το νησί μας είχε αντιμετωπίσει παρόμοια καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, αντιλαμβανόμαστε ότι οι υποδομές είναι ήδη «λαβωμένες» και σε πολλές περιπτώσεις ζημιές του παρελθόντος δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ιδιαίτερα και σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν κατ’ αρχήν, οι Δήμοι Χερσονήσου (ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΤΑΣΡΟΦΕΣ), Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Αμαρίου , ενώ καθώς το κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη υπάρχει ισχυρή πιθανότητα και άλλοι Δήμοι της Κρήτης να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν καταστροφές στους Δήμους αυτούς από την προηγούμενη κακοκαιρία του μηνός Οκτωβρίου.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως :

  1. να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα
  2. να χρηματοδοτηθούν έκτακτα από το Υπουργείο Εσωτερικών οι Δήμοι της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από θεομηνίες.

Σαφή εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λόγω του επείγοντος της κατάστασης παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισής σας».

Πηγή: efsyn.gr