«Πότε θα καταβληθεί το επίδομα 700 ευρώ σε αποφοίτους ΕΠΑΛ για το πρώτο κύμα κορονοϊού;»

Μάξιμος σε Κεραμέως, Γεωργιάδη και Σταϊκούρα: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα 700 ευρώ σε αποφοίτους ΕΠΑΛ για το πρώτο κύμα κορονοϊού;

Γιατί δεν έχει καταβληθεί ακόμη η οικονομική ενίσχυση για το πρώτο κύμα κορονοϊού στους αποφοίτους ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε αναδείξει το θέμα και είχε γίνει αποδέκτης δέσμευσης για την καταβολή του σχετικού επιδόματος των 700 ευρώ, στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα σημειώνει τα εξής:

«Για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών του πρώτου κύματος της πανδημίας η κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων προς ανακούφιση πρωτίστως των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 29.03.20 είχα επισημάνει, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η απαγόρευση λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών οδήγησε στη διακοπή της εργασίας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας, με αποτέλεσμα τη στέρηση αναγκαίου εισοδήματος από τους μαθητευόμενους εργαζόμενους και τις, επί το πλείστον φτωχές, οικογένειές τους.

Στις 02.07.20, απαντώντας στην ερώτησή μου η υπουργός Παιδείας, μου γνωρίζει ότι αποδέχτηκε την πρότασή μου καθώς, όπως σημειώνει, στο άρθρο 119 του ν. 4692/2020 (Α΄111) προβλέπεται ότι «στους μαθητευόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και του Μεταλυκειακού Έτους–Τάξη Μαθητείας, που ήταν ενεργοί κατά την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το ποσό των 700 ευρώ και το ποσό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψής τους, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη της επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών κάθε τύπου και βαθμού, μέχρι την επαναλειτουργία τους”.

Στις 07.10.20, μετά από διαμαρτυρίες δικαιούχων, είχα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, η οποία με πληροφόρησε ότι είχε ήδη υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος έκτακτης ανάγκης στους 3.200 αποφοίτους των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας τα οποία διεκόπησαν λόγω της πανδημίας και εκκρεμούσε η υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών.

Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα, η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ η λήψη των νέων μέτρων για το δεύτερο κύμα της πανδημίας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους δικαιούχους».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

Για ποιους λόγους δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα το βοήθημα των 700 ευρώ στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας, για την περίοδο που αναγκαστικά σταμάτησαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των πρώτων περιοριστικών μέτρων την περασμένη άνοιξη;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίσπευση της απόδοσης της ενίσχυσης αυτής;
Θα υπάρξουν αποφάσεις ενίσχυσής τους και για τη νέα περίοδο περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινωθεί;