Γαλλία: Μήνυμα ενός αιώνα βρέθηκε σε κάψουλα περιστεριού

Το μήνυμα ενός Γερμανού μαχητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε δεθεί στο πόδι ταχυδρομικού περιστεριού αλλά χάθηκε, βρέθηκε μετά έναν αιώνα στην ανατολική Γαλλία.

Βαλμένο προσεκτικά μέσα σε μεταλλική κάψουλα που προσθέθηκε στο πόδι περιστεριού, το μήνυμα κάπου χάθηκε καθώς το περιστέρι μάλλον πήρε… λάθος δρόμο στη διαφιλονικούμενη μεταξύ Γάλλων και Γερμανών Αλσατία.

Πριν μερικές εβδομάδες ένα ζευγάρι περπατούσε στην περιοχή και ανακάλυψε την κλειστή κάψουλα με το αρκετά δυσανάγνωστο μήνυμα, ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα με ιστορική αξία.

Σύμφωνα με υπεύθυνο μουσείου στην ανατολική Γαλλία, το μήνυμα είχε αποσταλεί από Πρώσο στρατιώτη, προφανώς σε κάποιον ανώτερό του στον γερμανικό στρατό, καθώς αφορούσε σε πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου, και συγκεκριμένα έδινε αναφορά περί θέσεων μάχης. Η ημερομηνία που φέρει είναι πιθανότατα 16 Ιουλίου του 1916, αν και το 1916 δε φαίνεται τόσο καθαρά και μοιάζει με 1910.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε το 1914 και τελείωσε το 1918, και η περιοχή του Ίνγκερσαϊμ, όπου βρέθηκε το μήνυμα, αποτελούσε τότε κομμάτι της επικράτειας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

Πηγή: The Guardian, L’ Alsace