Δεκτή η παραίτηση Αλμπαϊράκ, έπειτα από… μία μέρα

Χρειάστηκε να περάσουν 27 ώρες μετά την ανακοίνωση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέσω Instagram, ότι παραιτείται από το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας «για λόγους υγείας», προτού βγει η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο επικοινωνιών του προέδρου και πεθερού του Αλμπαϊράκ, Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από αρκετές παραγράφους που αναφέρονται γενικώς στη μεταρρύθμιση του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, τον διορισμό του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Ερντογάν και την ανάληψη του Υπουργείου Ενέργειας αρχικά και στη συνέχεια και Οικονομικών από τον Αλμπαϊράκ, «μια περίοδο που ακόμα και οι ανεπτυγμένες χώρες αντιμετώπιζαν δυσκολίες», η ανακοίνωση καταλήγει στην ουσία με δύο σύντομες λιτές προτάσεις: «Όπως είναι γνωστό από την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δημοσίευσε μια δήλωση ζητώντας την παραίτησή του για λόγους υγείας, σε έναν από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έπειτα από εκτίμηση που έκανε ο πρόεδρος μας, το αίτημα του υπουργού έγινε δεκτό».

Έντονο παρασκήνιο

Με τις αγορές να δείχνουν πολύ ικανοποιημένες από την αναχώρηση του Αλμπαϊράκ (η λίρα κέρδισε σήμερα 5% έναντι του δολαρίου), η αποδοχή της παραίτησης εκτιμάται ότι δείχνει αλλαγή πορείας για τον Ερντογάν στο θέμα της οικονομίας, καθώς οι ανησυχίες κορυφώνονται.

Οι κινήσεις ήρθαν η μια μετά την άλλη: το Σάββατο ο Ερντογάν αντικατέστησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας με τον Νατζί Αγμπάλ, πρώην υπουργό οικονομικών. Η απόφαση λέγεται ότι υλοποιήθηκε χωρίς ο πρόεδρος να συμβουλευτεί ή να ενημερώσει τον γαμπρό του, υπουργό των Οικονομικών, μια από τις αιτίες που για τον τελευταίο φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο τρόπος που ανακοίνωσε την παραίτησή του εκνεύρισε τον Ερντογάν, με τις φήμες να οργιάζουν για επικείμενο ευρύτερο ανασχηματισμό. Μια από τις πηγές στην εφημερίδα Independent Türkçe ανέφερε ότι ετοιμάζεται διάταγμα με τη συγχώνευση αλλά και τον διαχωρισμό υπουργείων – μεταξύ αυτών λέγεται ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα χωριστεί σε δυο υπουργεία. Οι αλλαγές ίσως οριστικοποιηθούν, γράφει η εφημερίδα την Τετάρτη, στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει και σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ (που έχασε το αξίωμα όταν τα πήρε όλα ο Ερντογάν, αλλά παραμένει εξαιρετικά πιστός και διαθέσιμος) θα αναλάβει αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για την οικονομία.

Πηγή: efsyn.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!