Τσιόδρας: ο κορονοϊός κινείται με υψηλή ταχύτητα και μεταδοτικότητα

Στοιχεία για την  πορεία της επιδημίας τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ανακοίνωση του lockdown που έκανε ο Πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, από το τέλος Οκτωβρίου καταγράφονται πάνω από 1600 κρούσματα την ημέρα, ενώ παρουσιάζεται υψηλή μεταδοτικότητά του, το ίδιο διάστημα.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν βασίζονται σε πρωτοποριακά δεδομένα με μαθηματικές εκτιμήσεις, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφορικά με τα τεστ, είπε πως από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά τα τεστ έχουν πολλαπλασιαστεί και διενεργούνται καθημερινά πάνω από 19.000 μοριακά και περισσότερα από 3.000 rapid τεστ. Σημείωσε δε ότι, γίνονται προγραμματισμοί για τη συνέχιση των τεστ σε όλη την επικράτεια.

Όπως είπε, η καμπύλη των νοσηλευομένων θα πιέσει το ΕΣΥ τις επόμενες μέρες. Αυτήν τη στιγμή, εισάγονται πάνω από 170 ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι, τις επόμενες μέρες «θα πιεστεί αφόρητα το Σύστημα Υγείας».

Το πλέον ανησυχητικό, όσο και επιβαρυντικό για τα νοσοκομεία είναι ότι, «μπαίνουν περισσότεροι από όσους βγαίνουν», ενώ «τα δεδομένα αποδεικνύουν μείωση της ηλικίας των νοσηλευομένων».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο χθες εισήχθησαν στις ΜΕΘ 213 άτομα, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει δραματική αύξηση των κρουσμάτων, το 78% των κλινών σε ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την ηλικία των νοσούντων, ο καθηγητής είπε ότι, «οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο σοβαρά από τις γυναίκες».

Τέλος, παρατηρείται σημαντική αύξηση των θανάτων, που πλέον στη χώρα μας έχουν φτάσει κατά μέσο όρο τους δέκα την ημέρα. Διευκρίνισε, πάντως ότι, «οι θάνατοι αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, άνω των 70».

Αναφορά έκανε ο Σ.Τσιόδρας και στα fake news, που έχουν οδηγήσει «χιλιάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία και εκατοντάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο».

«Φοβόμαστε μήπως επηρεάσουν τον κόσμο στην πρόληψη και τον εμβολιασμό», σημείωσε ο καθηγητής και εξέφρασε την ελπίδα της επιστημονικής κοινότητας «ότι θα φτάσουμε μέσα στην επόμενη χρονιά στο τέλος της πανδημίας, τόσο με τη μάσκα, όσο και με το εμβόλιο».

Τέλος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ειδικών είπε πως η απόφαση για το lockdown ήταν ομόφωνη. «Ελπίζουμε να είναι προσωρινό», τόνισε και αναφέρθηκε στις καθημερινές συζητήσεις που γίνονται με τον Υπουργό Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της τηλεργασίας.

Σε ερώτηση που του έγινε για το κλείσιμο των σχολείων πλην των Δημοτικών, παραδέχθηκε ότι η Επιτροπή διχάστηκε, ωστόσο εκμεταλλεύτηκε τα δεδομένα που δείχνουν ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη πλέον από την ηλικία των 10 και πάνω, κάτι που σημαίνει ότι μέσω των παιδιών διαδίδεται στην κοινωνία ο ιός.