Εκλογές ΗΠΑ: Ποιος προηγείται μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις

Με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές να απέχουν μόλις δύο 24ωρα, οι δύο υποψήφιοι Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους.

Εν μέσω του προεκλογικού πυρετού, οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, είτε σε εθνικό είτε σε πολιτειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με το BBC, οι εθνικές δημοσκοπήσεις μπορεί να αποτελούν έναν καλό οδηγό για το ποιος υποψήφιος μπορεί να διοικήσει τη χώρα, ωστόσο, δεν αντανακλούν απαραίτητα το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησεις.

Το 2016, για παράδειγμα, η Χίλαρι Κλίντον προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις και πράγματι απέσπασε περίπου τρία εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλνα Τραμπ, ωστόσο έχασε τις εκλογές, εξαιτίας του πολύπλοκου αμερικανικού συστήματος.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο, μέχρι αυτή την ώρα σε εθνικό επίπεδο ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν προηγείται του ρεπουμπλικανού συνυποψηφίου του και απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστό

52% έναντι 43%.

Επισημαίνεται ότι στις εκλογές του 2016 διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν ξεπερνούσε τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Όπως αποδείχτηκε το 2016, ο αριθμός των ψήφων που κερδίσει κάποιος είναι λιγότερο καθοριστικός σε σχέση με το πού τις κερδίζει.

Οι περισσότερες πολιτείες σχεδόν πάντα ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο, γεγονός που σημαίνει ότι μόλις λίγες πολιτείες διακυβεύονται. Σε αυτές ακριβώς κερδίζονται ή χάνονται οι εκλογές.

Σε αυτές τις πολιτείες, οι δημοσκοπήσεις ενθαρρύνουν περισσότερο την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν, ωστόσο τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα, πολύ περισσότερο όταν περιλαμβάνουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα στο Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν – τρεις βιομηχανικές πολιτείες τις οποίες ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του κέρδισε με διαφορά κάτω του 1% στις εκλογές του 2016.

Από τις 14 πολιτείες – κλειδί, ο Τραμπ έχει προβάδισμα μόλις στις δύο (Αϊόβα και Τέξας) ωστόσο μόλις στις τέσσερις η μεταξύ τους διαφορά ξεπερνά το 5%.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκοπική διαφορά στις επίμαχες πολιτείες, όπως την παραθέτει το BBC:

Πηγή: cnn.gr