Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Το φθινόπωρο αποτελεί διαχρονικά την εποχή των νέων στόχων και των νέων ξεκινημάτων. Αν υπάρχει ένας στόχος, βέβαια, τον οποίο οι περισσότερες από εμάς βάζουμε κάθε χρόνο αυτή την εποχή και δύσκολα επιτυγχάνουμε, είναι το να καταφέρουμε να κάνουμε περισσότερη αποταμίευση.

Με αφορμή, λοιπόν, την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε περισσότερο διεξοδικά το θέμα της αποταμίευσης και να ανακαλύψουμε ρεαλιστικές επιλογές προκειμένου να μας βρει ο επόμενος Οκτώβριος με περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς μας.

Μπορεί να μην το γνώριζες όμως, η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο, πίσω στο μακρινό 1924. Και μπορεί αυτή η πληροφορία να μην είναι αρκετή για να σε εμπνεύσει να γίνεις φέτος «αστέρι» στην αποταμίευση όμως, το απλό και συνοπτικό μότο της συγκεκριμένης Παγκόσμιας Ημέρας πιθανότατα θα τα καταφέρει. Ποιο είναι αυτό; Το ότι «η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό».

Ακόμη και αν θεωρείς τον στόχο της αποταμίευσης σχεδόν ανέφικτο, να θυμάσαι πως… «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι». Κάνε, λοιπόν, την αρχή τώρα και θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου σε μερικούς μήνες ή κάποια χρόνια από σήμερα!

#1 Κατανόησε πού πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού σου

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις να κάνεις αποταμίευση, είναι να εξακριβώσεις πού πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού σου, τόσο σε καθημερινή όσο και σε ετήσια βάση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να καταλήξεις στους τομείς στους οποίους θα κάνεις κάποιες περικοπές. Όπως όλες μας, έτσι και εσύ, πιθανότατα ξοδεύεις χρήματα για το φαγητό, το ενοίκιο, τον λογαριασμό του κινητού τηλεφώνου, τη διασκέδασή, τους λογαριασμούς του σπιτιού και φυσικά, τα ταξίδια, τον ρουχισμό, τα φαρμακευτικά είδη, τα δώρα και την περιποίησή σου.

#2 Δες σε ποια κατηγορία κάνεις τα περισσότερα έξοδα

Το δεύτερο βήμα στον δρόμο για την αποταμίευση είναι να διαπιστώσεις σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες κάνεις τα περισσότερα και ενδεχομένως, πιο επιπόλαια έξοδα. Ξεκίνα ελέγχοντας τα καθημερινά σου έξοδα για έναν μήνα και καταγράφοντας τα ποσά που ξοδεύεις σε κάθε κατηγορία. Έτσι θα καταφέρεις να δεις σε ποιους τομείς μπορείς πράγματι να κάνεις κάποιες ρεαλιστικές περικοπές. Αλήθεια, είναι απαραίτητο να παίρνεις δύο καφέδες απ’ έξω την ημέρα; Μήπως να το ξανασκεφτείς;

#3 Προσπάθησε να θέσεις έναν μηνιαίο στόχο

Αφού ολοκληρώσεις τα δύο παραπάνω βήματα, προσπάθησε να θέσεις έναν μηνιαίο προϋπολογισμό αναφορικά με τα χρήματα που μπορείς να ξοδεύεις και να αποταμιεύεις κάθε μήνα. Μπορεί να είναι 200, 100 ή ακόμη και 50 ευρώ. Σημασία έχει να μένει κάτι στην άκρη και πάνω από όλα, να φροντίσεις να μείνεις πιστή στον στόχο για το budget σου. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως σημασία δεν έχει τι μισθό παίρνεις, αλλά πόσα χρήματα ξοδεύεις. Ακόμη και με λίγα χρήματα, μπορείς να κάνεις έστω και λίγη αποταμίευση κάθε μήνα.

#4 Κατέβασε ένα app για τον τραπεζικό σου λογαριασμό

Οι περισσότερες τράπεζες σήμερα διαθέτουν εφαρμογές οι οποίες σε βοηθούν να βλέπεις ανά πάσα στιγμή τον τραπεζικό σου λογαριασμό και μεταξύ άλλων, να παρακολουθείς πού ξοδεύεις τα χρήματά σου -ειδικότερα αν πληρώνεις πιο συχνά μέσω καρτών. Ακόμη και αν δεν «το έχεις» με την τεχνολογία, δοκίμασε να κατεβάσεις μία εφαρμογή που θα σε βοηθά να έχεις καλύτερο έλεγχο των χρημάτων σου και να είσαι σε θέση να γνωρίζεις άμεσα το αν και το πότε βγαίνεις εκτός budget.

#5 Δοκίμασε τον κανόνα του 50/30/20

Ο συγκεκριμένος αποταμιευτικός κανόνας δεν είναι τόσο περίπλοκος, όσο φαντάζει. Ουσιαστικά, σε καλεί να κάνεις το εξής: Θα ξοδεύεις το 50% του μισθού σου στα απαραίτητα, δηλαδή στο ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, τα εισιτήρια για τα ΜΜΜ και τους λογαριασμούς σου. Το υπόλοιπο 30% του μισθού σου θα πηγαίνει στα προσωπικά σου έξοδα, δηλαδή στα ταξίδια, το γυμναστήριο, τις βόλτες, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και την περιποίησή σου. Το υπόλοιπο 20% θα το αποταμιεύεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό το 20% είναι το ιδανικό ποσοστό από το καθαρό εισόδημα που καλό είναι να πηγαίνει στην αποταμίευση. Το πώς θα τα καταφέρεις και το πόσο και το τι θα περιορίσεις, εξαρτάται από εσένα και τις ανάγκες σου. Η επόμενη όμως, συμβουλή της λίστας μας, πιθανότατα μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθειά σου.

#6 Ξεκαθάρισε τις ανάγκες από τα «θέλω» σου

Στην έντονα καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε, πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τι πραγματικά χρειάζεσαι να αγοράσεις και τι λανθασμένα πιστεύεις ότι έχεις ανάγκη. Αλήθεια, είναι τόσο μεγάλη ανάγκη να αγοράσεις αυτό το scrub που σου πρότεινε η κολλητή σου; Άραγε, χρειάζεσαι πραγματικά το νέο άρωμα του αγαπημένου σου οίκου; Μέσα από απλά ερωτήματα όπως τα παραπάνω, θα καταφέρεις να ξεχωρίσεις μέσα σου τι χρειάζεσαι και τι όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου ή δεν θα περιποιείσαι τον εαυτό σου. Απλώς θα καταφέρεις να κάνεις στο εξής περισσότερο συνειδητές αγορές, οι οποίους μπορούν εν τέλει να σε οδηγήσουν σε λιγότερα έξοδα.

#7 Βάλε στο πρόγραμμα τις ημέρες ή τα Σαββατοκύριακα χωρίς έξοδα

Οι λάτρεις της αποταμίευσης γνωρίζουν και ακολουθούν την παραπάνω συμβουλή και μάλιστα, με μεγάλη χαρά. Τι θα έλεγες αν στο εξής μία ημέρα της εβδομάδας ή ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα προκαλούσες τον εαυτό σου να μην ξοδέψει ούτε ευρώ; Πίστεψέ μας, είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις σταθερό ή να ενισχύσεις τον προϋπολογισμό σου.

Με όποιον τρόπο και αν επιλέξεις να ενισχύσεις τον τραπεζικό σου λογαριασμό φέτος, να θυμάσαι πάντα πως κανένα έξοδο που αφορά στην υγεία, την ευτυχία και την ευεξία σου δεν είναι περιττό. Κάνε την αποταμίευσή σου, αλλά μην ξεχνάς να ζεις και κυρίως να φροντίζεις τον εαυτό σου. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περιττά έξοδα που μπορείς να «κόψεις» χωρίς να επηρεάσεις τον τρόπο ζωής σου, το πώς σου αρέσει εσένα να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου!

Πηγή: www.queen.gr