Μ. Χαρακόπουλος: Το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό!

«Σε ένα έθνος που φθίνει δημογραφικά με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι αυξανόμενοι εξ ανατολών γείτονές του υιοθετούν τη ναζιστική θεωρεία του “ζωτικού χώρου”, η πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει όσους επιλέγουν να δημιουργήσουν πολύτεκνη οικογένεια με σειρά ευνοϊκών μέτρων και ρυθμίσεων, καθώς και φορολογικών απαλλαγών». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που διετέλεσε αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό (2017-2018), η οποία εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα για την αναστροφή των αρνητικών τάσεων του δημογραφικού, επισημαίνει ότι «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σε μακροπρόθεσμη προοπτική, είναι η ραγδαία δημογραφική της συρρίκνωση. Αυτή είναι που προκαλεί σειρά αρνητικών παρενεργειών στην οικονομία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην εκπαίδευση, στην αποψίλωση της ελληνικής περιφέρειας. Έως και πριν από λίγα χρόνια όσοι επισημαίναμε το πρόβλημα δεχόμασταν τις λοιδορίες όσων θεωρούσαν ότι αυτό είναι κινδυνολογίες συντηρητικών. Σήμερα, ασφαλώς, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για μείωση του πληθυσμού στα 8 εκατομμύρια σε λίγες δεκαετίες και αυτού γερασμένου, κανείς δεν διανοείται να χλευάσει!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ευτυχώς, δεν έβαλε στο συρτάρι τις προτάσεις της Διακομματικής για το δημογραφικό. Αντιθέτως, πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα ήδη έχουν εφαρμοστεί, όπως το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά είδη στο 13%, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, όπως:

  1. Επαναφορά των επιδομάτων πολυτέκνων στα προ του ν. 4512/2018 επίπεδα.
  2. Νομικές προβλέψεις για την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους Δήμους για την στήριξη πολυμελών οικογενειών.
  3. Έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ και επανεξέταση των τεκμηρίων, έως την ενηλικίωση των τέκνων.
  4. Αύξηση του αφορολογήτου για την αγορά πρώτης κατοικίας, με δεδομένη την ανάγκη μεγαλύτερου εμβαδού για την οικογένεια.
  5. Επαναφορά του 20% για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ».

Φωτ. αρχείου: Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επιδίδει στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο την Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό.