Στο 20% οι προκαταβολές στις πληττόμενες επιχειρήσεις από τον “Ιανό”

Ξεκινάει η διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης σε πληττόμενες επιχειρήσεις, με μορφή προκαταβολή ύψους 20% για την αποζημίωση τους, από τις πρόσφατες πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου, σε 90 επιχειρήσεις στο Δήμο Φαρσάλων στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και σε περίπου 20 επιχειρήσεις στον Δήμο Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, το οποίο ορίζεται σε κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Εσωτερικών – Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, χορηγείται προκαταβολή για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν καταγραφεί από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας και καλύπτει στοιχεία ενεργητικού όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα.

Η προκαταβολή συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 20% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή εντοπισμού, καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της Περιφέρειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτή την απόφαση δεν έχει ενταχθεί ακόμα ο δήμος της Καρδίτσας, καθώς εκεί οι πληττόμενες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 3.000, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία και η χορήγηση για ένταξη προκαταβολής.

Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης, η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής που έχει καταβληθεί, στους δικαιούχους θα καθοριστεί με νεότερη κοινή υπουργική απόφαση. Ο στόχος της Κυβέρνησης να μπορέσουν όλοι πληγέντες να εισπράξουν τα 8000 χιλιάδες ευρώ που ανακοινώθηκαν και στην συνέχεια να λάβουν τις προκαταβολές επί αυτών, το εύρος των οποίων θα κυμανθεί από το 30-70% της δηλωθείσας ζημιάς. Από την πλευρά τους, οι πληγέντες ζητούν μεγαλύτερη ταχύτητα των διαδικασιών και των τελικών πορισμάτων των αποζημιώσεων.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία