Αναδρομικά: Ποιοι δεν πήραν και γιατί

Ανησυχία και νέα ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους συνοδεύουν την καταβολή των αναδρομικών, στους δικαιούχους κύριας σύνταξης, καθώς οι πρώτες «παραφωνίες» με κάποιους δικαιούχους να μην λαμβάνουν τα αναδρομικά που δικαιούνται ή να λαμβάνουν μικρότερα ποσά από αυτά που υπολόγιζαν, τους σπρώχνουν ξανά στα δικηγορικά γραφεία.

Αυτή τη φορά για να υπολογίσουν το ύψος του ποσού που δικαιούνται, καθώς υπήρξαν καταγγελίες ακόμη και για λάθη, σε περίπου 80.000 συνταξιούχους. Κάτι που διαψεύστηκε άμεσα από το υπουργείο Εργασίας και ανάγκασε την διοίκηση του e-ΕΚΦΑ να ενεργοποιήσει ειδική εφαρμογή, προκειμένου οι συνταξιούχοι να έχουν πρόσβαση στο ενημερωτικό τους δελτίο.

Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εργασίας, όσοι δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα ποσά, θα δουν σε νέα πληρωμή, έως το τέλος του χρόνου το ακριβές ποσό που δικαιούνται. Υπάρχουν βέβαια και οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά γιατί οι περικοπές στις συντάξεις τους έγιναν σε επικουρικές και στα δώρα – επιδόματα, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης σπεύδουν στα δικηγορικά γραφεία για να διεκδικήσουν τα ποσά που δικαιούνται.

Την αγωνία των συνταξιούχων επέτεινε και το τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε το απόγευμα της Παρασκευής στα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ και είχε ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν όχι τα αναδρομικά, αλλά οι συντάξεις Νοεμβρίου σε πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος, «το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε την Παρασκευή στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν υφίσταται πλέον. Ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της διατραπεζικής μεταφοράς κεφαλαίων που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ».

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι με ΑΜΚΑ που λήγει σε 2,4,6,8,0 και που τυπικά, από σήμερα το πρωί θα δουν στα γκισέ των τραπεζών τα χρήματα των συντάξεών τους, πληρώθηκαν (εφόσον τα δικαιούνταν) τα αναδρομικά ποσά για τις παράνομες περικοπές, κανονικά, με τα χρήματα να φαίνονται στα ATMs από το απόγευμα της Παρασκευής. Το τεχνικό πρόβλημα στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών TARGET2, προέκυψε αργότερα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει προσωρινά την πληρωμή των ποσών των συντάξεων Νοεμβρίου στους λογαριασμούς τους. Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά πιστώνονται με διαφορετικό κωδικό από τις συντάξεις, για να υπάρχει διαχωρισμός του ποσού.

Από σήμερα το απόγευμα -Δευτέρα 26 Οκτωβρίου – πιστώνονται οι συντάξεις Νοεμβρίου και τα αναδρομικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες των πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα και στα γκισέ των τραπεζών το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου.

Το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου, πιστώνονται τα αναδρομικά και οι συντάξεις Νοεμβρίου σε συνταξιούχους Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΔΕΗ. Τα ποσά θα είναι διαθέσιμα και στα γκισέ των τραπεζών την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

συνταξιούχοι - τράπεζα

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, συνεχίζεται η πληρωμή των αναδρομικών με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), ενώ ήδη υπάρχουν οι πρώτες «παραφωνίες» καθώς κάποιοι είτε δεν έλαβαν αναδρομικά παρ’ ότι τα δικαιούνται είτε έλαβαν μικρότερα ποσά.

Με αφορμή μάλιστα καταγγελίες από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που κάνει λόγο για λάθη στην πληρωμή περίπου 80.000 δικαιούχων, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε στις 23/10/2020 συνεχίζεται ομαλά, χωρίς λάθη και θα ολοκληρωθεί στις 29/10/2020. Κι επισημαίνει ότι η κατηγορία συνταξιούχων που έλαβε κατά την πρώτη απονομή σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή σε τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 (επίμαχο 11μηνο), η καταβολή των αναδρομικών ποσών θα γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους. Ειδική εφαρμογή ενεργοποίησε ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου οι συνταξιούχοι να έχουν πρόσβαση στο ενημερωτικό τους δελτίο.

Να σημειωθεί ότι για λάθη στην πληρωμή των αναδρομικών που αφορούν περίπου 80.000 δικαιούχους-συνταξιούχους και οδηγούν σε απώλειες αρκετών εκατοντάδων ευρώ έκανε λόγο το ΕΝΔΙΣΥ, με ανακοίνωσή του την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με το Δίκτυο, τα λάθη προέκυψαν στους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2012 έως το 2016 και έλαβαν οριστικές συντάξεις κύριων και επικουρικών μετά το 2016 (έπαιρναν μόνο προσωρινή στην κύρια ή οριστική μόνο στην κύρια).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα λάθη αφορούν κυρίως συνταξιούχους που δεν είχαν λάβει λόγω καθυστέρησης επικουρική σύνταξη, με αποτέλεσμα να τους γίνεται μικρότερη κράτηση έως και μηδενική το επίμαχο ενδεκάμηνο 2015-2016. Υπενθυμίζεται πως η κράτηση του νόμου 4093/12 υπολογίζεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Στα παραδείγματα που παραθέτει το Δίκτυο, αναφέρει μεταξύ άλλων συνταξιούχο, που συνταξιοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013, που έπρεπε να λάβει 499,66 ευρώ και δεν έλαβε τίποτα, καθώς και άτομο με ημερομηνία συνταξιοδότησης τον Δεκέμβριο του 2012 και έλαβε 891,62 ευρώ αντί 1.618,85 ευρώ που έπρεπε να λάβει (- 727,23 ευρώ).

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, που χαρακτήρισε ανυπόστατες και αναληθείς τις καταγγελίες για «υποτιθέμενα λάθη στην καταβολή των αναδρομικών ποσών προκαλώντας σύγχυση και αλλοιώνοντας την πραγματικότητα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η διαδικασία καταβολής ξεκίνησε χθες, συνεχίζεται ομαλά, χωρίς λάθη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29/10/2020. Ειδικά δε, για την κατηγορία συνταξιούχων που έλαβαν, χαμηλότερα ποσά ή δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά, επανέλαβε την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί πριν τις πληρωμές στο οποίο ξεκαθάριζε ότι η καταβολή των ποσών θα γίνει το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι ειδικές περιπτώσεις συνταξιούχων που έλαβαν, κατά την πρώτη απονομή της σύνταξης, αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούσαν στο σύνολο ή τμήμα της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016, τα ποσά που παρακρατήθηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικά θα επιστραφούν στο σύνολό τους, στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, στους δικαιούχους. Θα υπάρξει δηλαδή και δεύτερη πληρωμή γι’ αυτή την κατηγορία δικαιούχων.

Πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012 και πριν τον Μάιο του 2016. Έλαβαν όμως για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

Με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι με στόχο την πληρέστερη, αναλυτικότερη και έγκυρη ενημέρωση των συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, τέθηκε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Πηγή: Euro2day.gr