Oruc Reis: Σε επαγρύπνηση ο ελληνικός στόλος

Τις τουρκικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στον απόηχο της νέας τουρκικής NAVTEX, η οποία παρατείνει τις έρευνες του Oruc Reis μέχρι τις 4 Νοεμβρίου.

oruc-reis-se-epagrypnisi-o-ellinikos-stolos-eikones0
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΥΠΕΘΑ

Φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της αντίδρασης στην τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

oruc-reis-se-epagrypnisi-o-ellinikos-stolos-eikones1
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΥΠΕΘΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν και τηρούν άμεση ετοιμότητα αντίδρασης, διατηρώντας ψυχραιμία.

oruc-reis-se-epagrypnisi-o-ellinikos-stolos-eikones2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΥΠΕΘΑ
oruc-reis-se-epagrypnisi-o-ellinikos-stolos-eikones3
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΥΠΕΘΑ

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου, η Τουρκία με νέα NAVTEX που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας παρέτεινε τις έρευνες του σκάφους Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων έως τις 4 Νοεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά – νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Νωρίτερα το Σάββατο, η Τουρκία εξήγγειλε στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου. Η προαναγγελία των εν λόγω ασκήσεων ήρθε λίγο μετά τη δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περί μορατόριουμ ασκήσεων κατά τις εθνικές εορτές Ελλάδας και Τουρκίας (28 και 29 Οκτωβρίου).

Απάντηση Αθήνας με αντι–NAVTEX

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι–NAVTEX με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική NAVTEX τονίζεται ότι η τουρκική NAVTEX αναφέρεται σε «μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Υπογραμμίζεται, δε, ότι ο σταθμός του Ηρακλείου «έχει την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα NAVTEX στην περιοχή».

Νέο διάβημα διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά καθώς και για την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων το ΥΠΕΞ.

«Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου»

«Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις. Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου. Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό» ήταν το μήνυμα του κ. Δένδια προς την Άγκυρα από το βήμα της Βουλής.

Η εξωτερική μας πολιτική, είπε ο υπουργός, «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας. Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος. Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση. Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».

Πηγή: kathimerini.gr