Κόκκαλης για νέο πτωχευτικό κώδικα: Αν εφαρμοστεί θα είναι η αρχή του πολιτικού τέλους της Κυβέρνησής

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε στην κυβέρνηση από το βήμα της βουλής ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Όπως εξήγησε ο Λαρισαίος πολιτικός, ο νέος νόμος προβλέπει αναγκαστικές πτωχεύσεις με παντελή έλλειψη της δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας, για να προσθέσει πως εάν εφαρμοστεί, θα είναι η «η αρχή του πολιτικού τέλους της κυβέρνησης».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο ελληνικός λαός νιώθει μεγάλη ανασφάλεια λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, τη χρονική στιγμή κατά την οποία τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταρρεύσει, τη χρονική στιγμή κατά την οποία η ανεργία έχει πάρει τα ύψη, αλλά και τη χρονική στιγμή, στην οποία η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις επικίνδυνα και χρειάζεται επειγόντως ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, αυτήν τη χρονική στιγμή επέλεξε και επιλέγει η Κυβέρνηση να φέρει ένα νομοσχέδιο, το λεγόμενο πτωχευτικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οδηγείται στην πτώχευση αναγκαστικά μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Άκουσα με πολλή προσοχή τους ομιλητές από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και τους Υπουργούς. Δυστυχώς, ούτε από έναν δεν άκουσα επιχειρήματα, τα οποία να δικαιολογούν και να υποστηρίζουν πραγματικά το νομοσχέδιο, γιατί αυτό το νομοσχέδιο είναι καλό. Απεναντίας, άκουσα πολλά επιχειρήματα, όπως δηλώσεις παλαιότερων κυβερνητικών στελεχών, που έκαναν λόγο για πλειστηριασμούς. Άκουσα, επίσης, για αποτυχημένες προσπάθειες ρυθμίσεων δανείων.

Όπως ξέρετε, ένα νομοσχέδιο, όταν το φέρνει η Κυβέρνηση, οφείλουμε να το τεκμηριώνουμε και να αποδεικνύουμε αν πραγματικά ωφελεί την κοινωνία. Πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Με αυτό το νομοσχέδιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία; Ναι ή όχι; Θα έρθω και στο τι γινόταν στο παρελθόν. Το είπε και ο κ. Σιμόπουλος. Η αλήθεια είναι ότι δεν προστατεύεται.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα προστασίας, όχι η προστασία. Επαναλαμβάνω: Η δυνατότητα. Είναι πολύ σημαντικό.

Από εκεί και πέρα, θα σας καταθέσω στα λίγα λεπτά για ποιο λόγο το επιχείρημά σας ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν έχουν αποτύχει δεν είναι πειστικό επιχείρημα. Θα σας καταθέσω την εμπειρία μου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των αγροτικών δανείων.

Είχαμε συμφωνήσει σε μια σειρά ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπετο διαγραφή όλων των τόκων είτε λογιστικών είτε εξωλογιστικών. Επίσης, προβλέπετο διαγραφή έως και 40% στο κεφάλαιο, διότι είχε συμφωνηθεί να πληρώνει ο δανειολήπτης αγρότης όχι το χρέος του, αλλά την αξία της περιουσίας του. Ξέρετε πόσοι. έχουν υπαχθεί σε αυτό το πρόγραμμα; Τέσσερις, όχι χιλιάδες.

Τρία είναι τα πιθανά σενάρια: Πρώτον, να μην είχαν γίνει γνωστές οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις στον αγροτικό κόσμο και να πω ειρήσθω εν παρόδω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε πλάτη σε αυτές τις ρυθμίσεις. Πρώτο σενάριο, πρώτη εξήγηση είναι να μην είχαν γίνει γνωστές αυτές οι ρυθμίσεις, οι πολύ ευνοϊκές, στον αγροτικό κόσμο. Ο κ. Ζαβός πριν λίγους μήνες είπε από το Βήμα της Βουλής ότι πρόκειται για πραγματικά ρυθμίσεις που πρώτη φορά είχαν συμφωνηθεί.

Δεύτερο σενάριο, δεύτερη εξήγηση είναι να μην είχαν χρήματα, να μην μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οι δανειολήπτες.

Και τρίτο σενάριο είναι να είχαν, αλλά να μην ήθελαν να πληρώσουν, δηλαδή να ήταν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Από το νομοσχέδιο, το οποίο έχετε καταθέσει, προκύπτει ότι έχετε επιλέξει το τρίτο σενάριο, ενώ οφείλεται αφενός -έτσι προσεγγίζεται η υπερχρέωση- να προστατέψετε το φυσικό πρόσωπο και αφετέρου να εισπράξει ο πιστωτής, όχι αυτά τα οποία οφείλονται σε αυτόν πριν χρόνια, αλλά αυτά που πραγματικά πρέπει να εισπράξει. Αυτή είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην υπερχρέωση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχετε επιλέξει έναν άλλο δρόμο με  αναγκαστικές πτωχεύσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο και παντελή έλλειψη της έλλειψη δυνατότητας προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και να πω με την ευκαιρία ότι τον Φεβρουάριο του 2019 αντικαταστάθηκε ο νόμος Κατσέλη με τον ν. 4605/2019. Αυτός ο νόμος προέβλεπε δυνατότητα –επαναλαμβάνω- προστασίας της πρώτης κατοικίας. Άρα, είναι ψέμα αυτό το οποίο ακούγεται ότι καταργήθηκε η δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Απλά περιορίστηκαν κατά πολύ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι της Κυβέρνησης, νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο, εάν εφαρμοστεί, θα είναι η αρχή του πολιτικού τέλους της Κυβέρνησής σας.»

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ: