Χρ. Τριαντόπουλος: Τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για επιχορήγηση ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, διευρύνεται η περίμετρος των ζημιών που καλύπτονται στο πλαίσιο της επιχορήγησης -μεταξύ 30% και 70% της ζημίας- των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνία, καλύπτοντας και περιπτώσεις μέσων παραγωγής, όπως το έγγειο κεφάλαιο και τα αποθηκευμένα προϊόντα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη τροπολογία, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «πρόκειται για μία ακόμα νομοθετική παρέμβαση για τη βελτίωση του εν λόγω πλαισίου, ώστε η διαδικασία της οικονομικής επιχορήγησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν από τη θεομηνία. Είναι ακόμα μία παρέμβαση την τελευταία περίοδο, για να βελτιωθεί το πλαίσιο, επιδιώκοντας την επιτάχυνση των διαδικασιών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του μέτρου και τη διασφάλιση της δικαιοσύνης ως προς την κατανομή των πόρων. Συγκεκριμένα, πρόσφατα, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αποσαφήνιση και διεύρυνση της περιμέτρου του πλαισίου για την επιχορήγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που πλήττεται από θεομηνία.

Έτσι, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής προς τις περιφέρειες δόθηκαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του πλαισίου. Ειδικότερα, με στόχο και τη διευκόλυνση της διαδικασίας αποζημίωσης των αγροτών, κατέστη ξεκάθαρο ότι, αφενός, στους δικαιούχους περιλαμβάνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και, αφετέρου, στις κατηγορίες που καλύπτονται, περιλαμβάνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα εμπορεύματα και οι πρώτες ύλες αυτών. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφές και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη θεομηνία του ‘Ιανού’, εμπλουτίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο με νέες προβλέψεις. Πρόκειται για νέες διατάξεις που αφορούν τα αποθηκευμένα προϊόντα και τα μέσα παραγωγής, οι οποίες και είναι εναρμονισμένες με το ενωσιακό κανονιστικό πλαίσιο. Έτσι, στην εν λόγω επιχορήγηση για ζημιές, παράλληλα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά, περιλαμβάνονται και οι ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα και μέσα παραγωγής, στα οποία συγκαταλέγεται και το έγγειο κεφάλαιο.

Τόσο με την αποσαφήνιση του σχετικού πλαισίου, όσο και με τη διεύρυνση αυτού, η πολιτεία ανταποκρίνεται στις πρωτοφανείς, σε βάθος και έκταση, καταστροφές από τη θεομηνία σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποκατάσταση και στη διαμόρφωση συνθηκών επανεκκίνησης της παραγωγικής διαδικασίας στις πληττόμενες αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου η πρωτογενής παραγωγική δραστηριότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική και αναπτυξιακή τους πορεία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και άλλη διάταξη της συγκεκριμένης τροπολογίας, με την οποία προβλέπεται η διάθεση περαιτέρω πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στην παραγωγή, σε στενή πάντα συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι επιτυγχάνεται η κάλυψη όλων των ζητουμένων που προέκυψαν στην αγροτική παραγωγή των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία του ‘Ιανού’, καθώς διαμορφώνεται το πλαίσιο για την κάλυψη απωλειών τόσο στην παραγωγή, όσο και στα μέσα παραγωγής, ώστε να καταφέρουν οι αγροτικές αυτές περιοχές να ανακάμψουν σύντομα. Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, σε στενότατη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με εντατικούς ρυθμούς».