Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Εσωτερικών: Ουσιαστικότερο ρόλο στους Προέδρους Κοινοτήτων

Να αποκτήσουν ουσιαστικότερο ρόλο οι πρόεδροι των Κοινοτήτων που «είναι αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών των τοπικών κοινωνιών αλλά και διαμεσολαβητές με την κεντρική διοίκηση του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας» προτείνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός αφού υπογραμμίζει ότι «ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι χωρίς υπερβολή ένας θεμελιακός κρίκος στην αλυσίδα της Διοίκησης» επισημαίνει ότι «η επέκταση των ορίων των Δήμων με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” δημιούργησε νέα δεδομένα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέλη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, στα έξοδα παράστασης-μετακίνησης των προέδρων των Κοινοτήτων, εκτός της χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο του Δήμου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο πληθυσμός των κατοίκων κάθε Κοινότητας, με βάση την τελευταία απογραφή. Η απόσταση από το κέντρο του Δήμου είναι ένα ορθό κριτήριο, ειδικά για τις απομακρυσμένες Κοινότητες, όμως και ο πληθυσμός της κάθε Κοινότητας δημιουργεί πληθώρα υποχρεώσεων στα οποία η τοπική διοίκηση θα πρέπει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη συχνότητα μετακινήσεων.

Επίσης, δεδομένου ότι παρατηρούνται φαινόμενα υδροκεφαλισμού των μεγάλων αστικών κέντρων εις βάρος των Κοινοτήτων, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα για μερική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων σε ότι αφορά στην κατασκευή μικρής κλίμακας τοπικών έργων, όπως η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.

Τέλος, μεταξύ των προς διερεύνηση τροποποιήσεων για τη διασφάλιση ενεργότερου ρόλου των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ήταν η δυνατότητα πληρωμής μέσω της πάγιας προκαταβολής και για τιμολόγια προμήθειας υλικών προς αποκατάσταση επειγουσών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών μικροζημιών, όπως βάνες ή λάμπες, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει τις προτάσεις για ουσιαστικότερη δραστηριοποίηση των Κοινοτήτων στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.