Δύσκολος ο φετινός χειμώνας στην επαρχία Φαρσάλων

Έναν μήνα μετά συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Η «επέλαση» της κακοκαιρίας επέφερε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε οικίες στα Φάρσαλα. Έναν μήνα μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την περιοχή, οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται από ιδιώτες και Δήμο, σε δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς χώρους της επαρχίας Φαρσάλων.

Πάνω από δέκα φορτηγά λάσπης είχε απομακρύνει ιδιώτης από το οικόπεδό του, και δεν είχε τελειώσει. «Είχε σκεπάσει τα πάντα η λάσπη στο οικόπεδο, είχε πλημμυρίσει από άκρη σε άκρη, ευτυχώς το σπίτι δεν πλημμύρισε», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος του Ευυδρίου Φαρσάλων, προσθέτοντας ότι «καλούμαι με 600 ευρώ αποζημίωση που θα λάβω από την Πολιτεία, να απομακρύνω τόνους λάσπης από το οικόπεδό μου, με τα έξοδα αυτών, να είναι πολλαπλάσια της κρατικής ενίσχυσης. Θα πρέπει να υπάρξει μελέτη διαχείρισης του ποταμού, σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα ανάλογων διαστάσεων, έτσι ώστε να αποφύγουμε το κακό ξανά μελλοντικά». Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και άλλα οικόπεδα σε πολλά χωριά του Δήμου.

 

Από την πλευρά του ο Δήμος επιχειρεί με όσα μέσα διαθέτει, για να επαναφέρει την κατάσταση σε όλο το μέτωπο που χτύπησε ο «Ιανός». Για να επανέλθει η κανονικότητα στις πληγείσες περιοχές, θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς ορισμένα σημεία έχουν υποστεί ολοκληρωτικές καταστροφές.

Σε πολλά χωράφια που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του ποταμού η ζημία είναι στο 100%, αναμένοντας την Πολιτεία να δώσει λύσεις με αποζημιώσεις. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και άλλες καλλιεργητικές εκτάσεις, στην επαρχία, οι οποίες έχουν δεχθεί αρκετό νερό σε αυτές και έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά την καταστροφή της 18ης Σεπτεμβρίου η επαρχία θα επουλώσει δύσκολα τις πληγές που άνοιξε ο «Ιανός», συνέπειες οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική αγορά, με τον φετινό χειμώνα να είναι από τους πιο δύσκολους των τελευταίες ετών.

*Οι φωτογραφίες είναι ακριβώς ένα μήνα μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Φαρσάλων

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία