Δίκη Χρυσής Αυγής: η εισαγγελική πρόταση για φυλακίσεις και αναστολές

Πρόταση-σοκ από την Εισαγγελέα στην δίκη της Χρυσής Αυγής, για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες, πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Η πρόταση της k. Αδαμαντίας Οικονόμου ειναι να μην πάει στην φυλακή κανένας άλλος απο τους δεκάδες καταδικασμένους, πλην του καθ΄ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, ούτε καν όσοι αποτελούσαν το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά να τους επιβληθούν διάφοροι περιοριστικοί όροι.

Η Εισαγγελέας αυτήν την ώρα αναλύει το σκεπτικό της πρότασης της, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου.

Τι είχαν ζητήσει οι καταδικασμένοι

Οι καταδικασθέντες διατύπωσαν τα αιτήματά τους προς το δικαστήριο με κυρίαρχη αιτιολογία, ανάμεσα σε πολλές που επικαλέστηκε η υπεράσπιση, τον μεγάλο χρόνο που θα απαιτηθεί, ώστε να εισαχθεί ξανά η υπόθεση για τη δευτεροβάθμια κρίση της Δικαιοσύνης. Οι συνήγοροι υποστηρίζουν πως μέχρι τον προσδιορισμό της υπόθεσης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι εντολείς τους ουσιαστικά θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους (με τις ευνοϊκές διατάξεις του 1/3 έκτισης ή των 3/5 της ποινής κλπ) και επομένως η εκδίκαση της έφεση θα “είναι δώρον άδωρον”.

Η εκτίμηση της υπεράσπισης για τον προσδιορισμό της έφεσης στηρίζεται στο γεγονός πως σε αντίστοιχες μεγάλες υποθέσεις η καθαρογραφή της απόφασης απαιτεί χρόνο. Είναι ενδεικτικό πως η απόφαση με το πλήρες σκεπτικό του δικαστηρίου για την πρωτοβάθμια δίκη της “17 Νοέμβρη” , που είχε διαρκέσει περίπου έξι μήνες, εκδόθηκε περίπου επτά μήνες μετά την ανακοίνωση της στο δικαστήριο, ενώ η απόφαση για την υπόθεση της Siemens που ανακοινώθηκε το Νοέμβριο του 2019 δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.

Οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή επικαλέστηκαν όλους τους λόγους που προβλέπονται από τον νόμο (της ανεπανόρθωτης βλάβης που θα υποστούν οι ίδιοι και πρόσωπα που έχουν την φροντίδα τους, ιατρικούς λόγους και άλλους ουσιαστικούς λόγους) και πλέον είναι θέμα ωρών ή μίας ημέρας να αποφασίσει το δικαστήριο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τον καθέναν τους.

Πηγή: ant1news.gr