Δήμος Κιλελέρ: Συνεργασία με την Κοινότητα Πισσουρίου της Κύπρου

Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος στον Πρόεδρο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της αδελφοποιημένης Κοινότητας Πισσουρίου της Κύπρου με αφορμή τον εορτασμό της 89ης επετείου από τα «Οκτωβριανά», την εξέγερση του κυπριακού λαού τον Οκτώβριο του 1931 κατά του αποικιοκρατικού καθεστώτος της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει: «Κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα επιστολή μου, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς εμού προσωπικά, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των κατοίκων του Δήμου Κιλελέρ. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που απευθυνόμαστε στους αδελφούς πολίτες της κοινότητας Πισσουρίου της Μεγαλονήσου επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 89ης επετείου των «Οκτωβριανών». Καταγράφουμε το θαυμασμό μας για το θάρρος, την αυταπάρνηση και τον έκδηλο πατριωτισμό των Κυπρίων αδελφών μας οι οποίοι αντιστάθηκαν με σθένος στην καταπιεστική αγγλική αποικιοκρατία. Η αυθόρμητη εξέγερση των κατοίκων της Κοινότητάς σας τον Οκτώβριο του 1931, καταγράφτηκε στο «βιβλίο της Ιστορίας» και οφείλεται να διδάσκεται στις νέες και τους νέους, όπου υπάρχει το στοιχείο του Ελληνισμού. Κύριε Πρόεδρε, μόνο όταν οι λαοί αντιστέκονται στην καταπίεση και τη βαρβαρότητα, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» όπως εύστοχα το υπογραμμίζει ο μεγάλος Αλεξανδρινός στο ποίημά του «Θερμοπύλες», μόνο τότε οι κοινωνίες μεγαλουργούν και βαδίζουν ανεξάρτητες και υπερήφανες στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας».

Παράλληλα ο Δήμος Κιλελέρ, αντιπροσωπεία του οποίου συμμετείχε στα δύο Επιστημονικά Συμπόσια που έλαβαν χώρα στο Πισσούρι, ανακοίνωσε ότι το προσεχές καλοκαίρι του 2021 θα έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει αντίστοιχη αντιπροσωπεία της κοινότητας Πισσουρίου στα πλαίσια υλοποίησης του  εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Europe for Citizens/Town Twinning: Common Values Equals Common Future» που αφορά σε αδελφοποιημένες πόλεις.

Το πρόγραμμα του οποίου ο τίτλος σημαίνει «οι κοινές αξίες ισοδυναμούν με κοινό μέλλον» αποβλέπει στη συμμετοχή πολιτών σε διακρατικά φόρουμ και σε συζητήσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη των χωριών, του αγροτικού και εναλλακτικού τουρισμού καθώς και στην υποβολή προτάσεων για υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών σε αγροτικές περιοχές.

Ο Δήμος Κιλελέρ προτίθεται, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος, να εκκινήσει εμπράκτως τη συνεργασία με την Κοινότητα Πισσουρίου, που τόσα πολλά κοινά στοιχεία έχει με τον Δήμο Κιλελέρ, στο πλαίσιο αμοιβαίας κοινωνικοοικονομικής σύμπραξης αυτοδιοικητικών και μη φορέων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην γεωργία και την αγροτική οικονομία με γνώμονα να προωθηθούν ορθές πρακτικές της ΕΕ ιδίως στον τομέα της χρηματοδότησης, της συμμετοχής και των πλεονεκτημάτων κυρίως σε προγράμματα για τη νεολαία.

Στις δράσεις που θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, θα συμμετάσχουν έγκριτοι φιλοξενούμενοι οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις του και θα διαβουλευθούν σχετικά με τον πολιτισμό, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά εκτιμάται ότι αφενός μεν θα εμπεδωθεί περαιτέρω η συνεργασία του Δήμου Κιλελέρ με την Κοινότητα Πισσουρίου και αφετέρου θα αναδειχθούν και θα αξιοποιηθούν  διαπολιτισμικά Ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στη νεολαία.

Το πρόγραμμα το δράσεων θα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, ομιλίες και συζητήσεις για τη σημασία του έργου και των πολιτικών της ΕΕ για τη νεολαία, επισκέψεις σε τοπικά πολιτιστικά-ιστορικά μνημεία, ημερίδα με θέμα «Η Ε.Ε ως εργαλείο για την γεωργία», προετοιμασία συμφωνίας εταιρικής σχέσης ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και παρουσίαση τοπικών εθίμων από τον Δήμο Κιλελέρ και την κοινότητα  Πισσουρίου σε κοινή παράσταση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/programmes/europe-for-citizens/projects/efc-project-details-page/?nodeRef=workspace://SpacesStore/d2a710f6-6075-4387-9f0e-17458e80c83f