“Βόμβα” Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Έφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται ακόμη για την συνέχιση των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν από τις Βρυξέλλες στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος και ευρωπαίος διπλωμάτης, μετά τις δηλώσεις κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι καιρός η χώρα του να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Δεν είπε ότι αποχωρεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άρα το όλον πράγμα είναι ρητορική. Δεν είπε ότι δεν θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Άρα θα τις συνεχίσουν», δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κάνει βαλίτσες για μία έντονη εβδομάδα στο Λονδίνο» και πρόσθεσε: «Όσο για την αναβίωση του θέματος «συμφωνία τύπου Αυστραλίας/συμφωνία τύπου Καναδά» … απλώς δεν υπάρχει σοβαρότητα».