Επιστρέφουν στους αιθέρες τα Boeing 737 MAX

Πράσινο φως στην εκ νέου «απογείωση» των Boeing 737 MAX, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα από τον Μάρτιο του 2019, ετοιμάζονται να ανάψουν οι ευρωπαϊκές αρχές αερομεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Αερομεταφορών της Ε.Ε., Πάτρικ Κλι, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ικανοποιημένος από τις αλλαγές που προώθησε και εφάρμοσε η Boeing, ενώ πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη 737 ΜΑΧ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους αιθέρες πριν το 2020.

Η παραπάνω δήλωση επήλθε ως συνέπεια της αναβάθμισης του λογισμικού της Boeing, κατ’ απαίτηση των Βρυξελλών, μετά τα δύο θανατηφόρα αεροπορικά δυστυχήματα, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο συνολικά 346 άτομα.

Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές, ενδεχόμενη επαναλειτουργία των 737 ΜΑΧ θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη των πωλήσεων του συγκεκριμένου μοντέλου, το οποίο μέχρι πρότινος αποτελούσε το «καμάρι» της αμερικανικής αεροδιαστημικής εταιρείας. Πάντως, στα τέλη Αυγούστου, η Boeing ανακοίνωσε την πώληση των πρώτων δύο 737 MAX -μετά από 1,5 χρόνο- στην πολωνική εταιρεία Enter Air.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο δυστύχημα έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2018, όταν αεροσκάφος της Ethiopian Airlines κατέπεσε στην Αιθιοπία, παρασέρνοντας στον θάνατο 157 ανθρώπους. Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019, αεροσκάφος της Lion Air συνετρίβη στη Θάλασσα της Ιάβας, στην Ινδονησία, σκοτώνοντας 189 ανθρώπους.

Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, τα δύο δυστυχήματα είχαν κοινά χαρακτηριστικά, καθώς και στις δύο περιπτώσεις η συντριβή οφειλόταν σε κατασκευαστικό λάθος. Έτσι, αμέσως αποφασίστηκε η καθήλωση του στόλου των Boeing 737 MAX έως ότου βρεθεί και αποκατασταθεί η τεχνική δυσλειτουργία.

Με πληροφορίες από CNBC