Επεισόδιο με Δένδια: Τα “μαζεύει” η Άγκυρα μετά το διάβημα της Αθήνας

Ως «τεχνικό λάθος» της αρμόδιας υπηρεσίας χαρακτήρισε η Άγκυρα το περιστατικό που συνέβη με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Νίκο Δένδια, από τη Βαγδάτη στην Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, έκαναν λόγο για διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας προς του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για την 20λεπτη καθυστέρηση, μέχρι να δοθεί άδεια στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση δε του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «το συγκεκριμένο αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Ιράκ χωρίς σχέδιο πτήσης και του επιτράπηκε να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η ελληνική πλευρά, πάντως, διαψεύδει ότι δεν υπήρχε σχέδιο πτήσης και θεωρεί προσβλητικό το περιστατικό, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία να μην επαναληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει στο θέμα, ώστε να μην επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία θα τεθούν τα θέματα της τουρκικής παραβατικότητας και αφού η Τουρκία έστειλε γεωτρύπανο στο Αιγαίο, το οποίο φαίνεται πως έχει κατεύθυνση την Κωνσταντινούπολη, ενώ το Oruc Reis κινείται ακόμα εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Δεν είναι η ώρα των λόγων, είναι η ώρα των έργων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, μη ανοχής τετελεσμένων ή προκλήσεων. Είδατε τι συνέβη χθες με το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών. Έθεσα εκ νέου το ζήτημα, σήμερα ο Πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις. Στόχο που ο ίδιος είχε θέσει, στον εαυτό του, για το προηγούμενο Συμβούλιο. Παράλληλα έθεσα την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής και την έλλειψη πυξίδας που είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της προγραμματισμένης ενημέρωσης που είχε από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Πηγή: ant1news.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!