Η σκληρή πραγματικότητα των καταστροφών στα Φάρσαλα

Στην Ευρεία σύσκεψη που  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10/10/2020 στο Ευύδριο Φαρσάλων με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφές από τον «Ιανό» και την αντιμετώπιση των τραγικών προβλημάτων, παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης

Ο βουλευτής  αναφέρθηκε στην σκληρή  πραγματικότητα που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες και αγρότες των Φαρσάλων και των γύρω χωριών, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, να την ωραιοποιήσει για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.

Τα μέτρα της  κυβέρνησης, όπως αυτά της έκτακτης ενίσχυσης με 600 ευρώ, είναι «ψίχουλα» μπροστά στην απώλεια εισοδήματος μισθωτών, επαγγελματιών και αγροτών, η αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες σημαίνει ότι μετά από 6 μήνες θα απαιτηθεί από ανθρώπους που καταστράφηκαν να πληρώνουν κανονικά υποχρεώσεις, στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, τα 5.000 ευρώ για επισκευές δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών, ούτε στο αίτημα των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ είναι γνωστό πως και η καταγραφή τέτοιων καταστροφών αποτελεί κυριολεκτικά Γολγοθά για τους πληγέντες.

Η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, δεν αρκεί, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς και καθόλου τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν, για τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν από λάσπη, άμμο και φερτά υλικά ή υπέστησαν διάβρωση και αποχωμάτωση, κ.ά.

Όσο δε, για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπυρικά έργα, σύγχρονων τεχνικών έργων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, από την κυβέρνηση  δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση. Το ΚΚΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό, των πληγέντων κατοίκων των Φαρσάλων και των γύρω χωριών, όπως και όλων των άλλων περιοχών, στηρίζει  τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, έφερε το θέμα στη βουλή με ερωτήσεις και αναφορές. Το κόμμα  μας και μέσα στη βουλή αλλά και στο κίνημα μεταξύ άλλων παλεύει και διεκδικεί :

Να αποζημιωθούν  100% όλοι οι πληγέντες.

Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες με την χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος στο ύψος του χαμένου εισοδήματος τους (μισθωτός, επαγγελματίας, ο αγρότης με βάση τι θα έβγαζε, συνυπολογίζοντας και τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας. Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν μεροκάματα επειδή πασχίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ή αδυνατούσαν να φτάσουν στη δουλειά τους ή έπαθε ζημιά η επιχείρηση που δουλεύουν. Κανείς εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες και τους εργαζόμενους, που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι), σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, τηλεφωνία, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν και όχι για 6 μήνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών και των υπόλοιπων πληγέντων της περιοχής σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες και μικροεπιχειρήσεις

Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός στην περιοχή των Φαρσάλων, της γειτονικής Καρδίτσας, την Θεσσαλία και πανελλαδικά, για την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία χρηματοδότηση. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή των προβλεπόμενων από αυτές έργων, να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Φαρσάλων της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στον Ενιπέα, τον Απιδανό, σε άλλους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνει άμεσα η διευθέτηση και ο καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να γίνουν άμεσα δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης όλων των χειμάρρων με προτεραιότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις που κάηκαν όπως στους ορεινούς όγκους της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας.

Τέλος κάλεσε τους κατοίκους των Φαρσάλων να μην περιμένουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης , αλλά  σε συνεργασία με το εργατικό και το αγροτικό κίνημα  να διεκδικήσουν  ανυποχώρητα τα δικαία αιτήματα τους.