Νόμπελ Ειρήνης στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, το World Food Programme, του ΟΗΕ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ άλλων «για τον αγώνα του για την καταπολέμηση της πείνας και τη δράση του σε περιοχές με συγκρούσεις».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,1 εκατ.δολαρίων και θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, είναι για ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ακόμη αποτελεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο. Το WFP παρέχει τροφή σε, κατά προσέγγιση, 90 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τα οποία 58 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Η έδρα του βρίσκεται στη Ρώμη και μέσα από περισσότερες από 80 βάσεις στον κόσμο, το WFP προσπαθεί να βοηθήσει άτομα που δεν είναι ικανά να παράγουν ή να βρουν αρκετή τροφή για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.

Ανάμεσα στα φετινά φαβορί βρίσκονταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Σουηδή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και οι ηγέτες της επανάστασης στο Σουδάν.