Απόφαση δίκης Χρυσής Αυγής: Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος και άλλοι 10

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ομόφωνα οι 18 κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι επτά καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι έντεκα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Η απόφαση της έδρας αντιτίθεται στην εισαγγελική πρόταση περί αθώωσης των κατηγορούμενων.

Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καταδικάστηκαν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Οι υπόλοιποι έντεκα κατηγορούμενοι, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Προηγουμένως είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως του Παύλου Φύσσα ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στο άκουσμα της απόφασης ξέσπασαν χειροκροτήματα και δάκρυα, τόσο μέσα στην αίθουσα, όσο και έξω από το Εφετείο. Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου, βγήκε έξω από το Εφετείο και με σηκωμένη τη γροθιά φώναξε: “Δικαιωθήκαμε”.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν όλοι κατά μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες (πλημμέλημα). Για την υπόθεση των αλιεργατών ένοχοι όλοι όπως εισάγονται, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ξέσπασαν επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Ρουπακιάς

Ένοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος είναι απών από τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή. Η έδρα έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία και οπλοχρησία τον Ρουπακιά, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή από 15 έτη έως ισόβια.

Εκκρεμεί η απόφαση για την ένταξή του σε εγκληματική οργάνωση, η οποία θα κριθεί από το αν θα καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή ως τέτοια.

Μέλος της Χρυσής Αυγής – και όχι βουλευτής – κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για στέλεχος που κατηγορείται για απλή συνέργεια και απλή οπλοκατοχή για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Την ίδια ώρα, δύο από τους 17 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκαν αθώοι. Πρόκειται για κατηγορούμενους για συνεργεία.

Ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως, η έδρα μετέτρεψε τη διακεκριμένη οπλοκατοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής σε απλή οπλοκατοχή, που είναι πλημμέλημα.

Η εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής στη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε στις 11:20, όταν στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και, αφού η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη εκφώνησε τα ονόματα των κατηγορούμενων, ξεκίνησε η ανάγνωση.

Η πλειονότητα των κατηγορουμένων είναι απόντες, με παρόντες μόνο 11 και ουδείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Τα μέτρα ασφαλείας εντός της αίθουσας είναι δρακόντεια με απόλυτη τήρηση των αποστάσεων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

Οι δημοσιογράφοι ορίστηκε να παρευρίσκονται στον χώρο του εξώστη της δικαστικής αίθουσας, ενώ στο ακροατήριο βρίσκονται οι δικηγόροι, οι παρόντες κατηγορούμενοι, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, θύματα και συγγενείς θυμάτων άλλων υποθέσεων κ.α.

Το «παρών» στη δικαστική αίθουσα, όπου θα εκφωνηθεί η απόφαση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, δίνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο βουλευτής Θανάσης Παφίλης, η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Πηγή: ant1news.gr