Κόκκαλης σε Χατζηδάκη: Τι θα κάνετε με το βιοντίζελ και πώς θα προστατέψετε το αγροτικό εισόδημα που στηρίζεται σ’ αυτό;

Εάν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η κατάργηση της κατανομής βιοντίζελ και ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου σ’ αυτό  το κρίσιμο θέμα, ρωτά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ερώτηση ο κ. Κόκκαλης ζητά επίσης να μάθει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να διαφυλαχθεί το εισόδημα των αγροτών που στηρίζεται στο υπάρχον σύστημα.

Αναλυτικά η ερώτηση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Το βιοντίζελ στην χώρα μας αναμιγνύεται υποχρεωτικά με το πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό 7%.Ο νόμος που εναρμόνισε τις κοινοτικές οδηγίες στη χώρα μας είναι ο Ν.3054/2002  και οι τροποποιήσεις του. Στην Ελλάδα η αγορά βιοντίζελ καθορίζεται ουσιαστικά από μια ετήσια κατανομή η οποία προσκαλεί τις μονάδες παραγωγής βιοντίζελ και τους εισαγωγείς να πάρουν μέρος σε αυτή και να παραδώσουν τις ποσότητες που ορίζονται στην κάθε κατανομή  στους υπόχρεους που είναι τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας που κατέχουν άδεια εμπορίου Α΄Κατηγορίας.

Η ετήσια ποσότητα βιοντίζελ που κατανέμεται ορίζεται με βάση τις πωλήσεις των υπόχρεων την προηγούμενη χρονιά και τις προβλέψεις για το επόμενο έτος. Κατανέμεται στους δικαιούχους με ένα σύστημα κριτηρίων ένα από τα οποία είναι η ποσότητα των ενεργειακών φυτών( ελαιοκράμβη, ηλίανθος, σόγιας) που έχουν ήδη προμηθευτεί προκειμένου να παράξουν βιοντίζελ και εννοείται όλα τα παραπάνω πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τον Ελληνικό χώρο.

Το κριτήριο που κατέχει στρατηγική θέση είναι αυτό των ενεργειακών φυτών με 66% περίπου της κατανομής και το οποίο αφορά 1.000.000 και πλέον στρέμματα  ελληνικής γης με τα 300.000 στρέμματα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στο κλάδο καθώς ποσότητες βιοντίζελ δεν παραδίδονται λόγω των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης τους.  Όπως γίνεται κατανοητό, αυτό θα έχει ως συνέπεια την μείωση της τιμής αγοράς των ενεργειακών σπόρων με ορατό τον κίνδυνο μεγάλης μείωσης ή και εξαφάνισης των καλλιεργούμενων καλλιεργειών και ραγδαία πτώση του αγροτικού εισοδήματος. Επιπλέον, φημολογείται έντονα η αλλαγή του συστήματος κατανομής βιοντίζελ.

Κατόπιν αυτού ερωτάσθε:

Είναι στα σχέδια σας η κατάργηση της κατανομής βιοντίζελ και ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου σας σ’αυτό  το κρίσιμο θέμα;

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να διαφυλάξετε το εισόδημα των αγροτών που στηρίζεται στο υπάρχον σύστημα;»