Ε. Λιακούλη: «Απογοήτευση! Κανένα σχέδιο για αγρότες – κτηνοτρόφους Φαρσάλων και Καρδίτσας»

Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα των Φαρσάλων και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», δεν κατάφερε να παρουσιάσει στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, απαντώντας ζωντανά στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη.

Στο πλαίσιο της ερώτησής της η βουλευτής αναφέρθηκε στη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες κυρίως καλαμποκιού, βαμβακιού και τριφυλλιού στις ανωτέρω περιοχές – καλλιέργειεςοι οποίες μάλιστα ήταν σε περίοδο συγκομιδής – και που ανήλθαν συνολικάστα 450.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, εκ των οποίων τα 150.000 στην περιοχή των Φαρσάλων.

«Δε καταδέχθηκε να επισκεφθεί τα Φάρσαλα ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί προφανώς δεν υπήρχαν στο χάρτη τους», σχολίασε δηκτικά η Λαρισαία βουλευτής από το βήμα της Βουλής, για να συμπληρώσει: «μόνο στο χάρτη της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφης Γεννηματά βρέθηκαν τελικά τα Φάρσαλα, αφού διαπίστωσε‘’ιδίοις όμμασι’’ τη βιβλική καταστροφή στην περιοχή, προκαλώντας μάλιστα και σύσκεψη με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς».

Στο πλαίσιο της ερώτησής της και αναπτύσσοντας το θέμα η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε:

«Η καταστροφή κ. Υπουργέ είναι τεράστια σε όλα τα επίπεδα. Οι Άνθρωποι δεν έχουν σπίτια, δεν έχουν καλλιέργειες, δεν έχουν σοδειές, δεν έχουν αγροτικά μηχανήματα, δεν έχουν παρόν, αλλά δεν έχουν και μέλλον… Το Νοέμβριο όπως γνωρίζετε συνήθως εκκαθαρίζονται οι οφειλές και τα κέρδη τους, προκειμένου οι αγρότες να ξεκινήσουν τη επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Φέτος, δυστυχώς, προβλέπονται πολύ ‘’σφιχτά’’ Χριστούγεννα… Αυτή τη στιγμή οι Θεσσαλοί αγρότες παλεύουν για την επιβίωσή τους μέσα σε απόλυτη απόγνωση και χρειάζονται την απεριόριστη στήριξή σας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκφύγει το ζήτημα από την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ, σε ένα νέο πλαίσιο που δεν θα ακολουθεί τις συνηθισμένες διαδικασίες και χρόνους του Οργανισμού. Είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτή η νέα διαδικασία ελέγχου και καταβολής αποζημιώσεων στο 100% της παραγωγής, προκειμένου ο πρωτογενής τομέα των πληγεισών περιοχών να επανέλθει στην κανονική ζωή. Γιατί το σημαντικότερο για εμάς είναι η επόμενη ημέρα. Που δεν θα έλθει, αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου των Φαρσάλων και της Καρδίτσας, που επλήγησαν περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές. Ποια πρωτοβουλία έχει πάρει λοιπόν το Υπουργείο σας προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποιους έχει καλέσει και με ποιους έχει διαβουλευτεί, – μετά την ανακοίνωση των πρώτων ανακουφιστικών μέτρων – για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις; Πως θα αντλήσετε τα νερά από τα χωράφια, που έφτασαν τα δύο μέτρα; Πως θα καλλιεργηθούν το ερχόμενο Μάρτιο τα χωράφια αυτά; Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία ακόμη δεν έχετε απαντήσει και δυστυχώς η εκκωφαντική σιγή σας με ξεκουφαίνει…».

Ακολουθεί το video της τοποθέτησης στην Ολομέλεια της Βουλής: