Θεοδωρικάκος: Η επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι η απάντηση στη νέα πραγματικότητα και στις μελλοντικές ανάγκες

Την αναγκαιότητα επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8, παραθέτοντας τις ενέργειες που δρομολογεί το Υπουργείο γι’ αυτόν το σκοπό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως στην κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επίκειται η ενίσχυση της αυτοτέλειας και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης -τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειών- με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την απλοποίηση των διαδικασιών και την αναπτυξιακή διαδικασία σε όλη τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο συζήτησης είναι και η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ο υπουργός τόνισε πως κατά την «πρώτη φάση του κορωνοϊού αποδείχτηκε πόσο απαραίτητη και αναγκαία είναι η Δημοτική Αστυνομία. Σήμερα, η πραγματικότητα είναι ότι, δυστυχώς, πολύ λίγοι Δήμοι έχουν επαρκή Αστυνομία. Όλο το βάρος ή το μεγάλο βάρος του ελέγχου των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού πέφτει πάνω στην ΕΛ.ΑΣ. Με αυτό τον τρόπο, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει καθήκοντα που θα μπορούσε να εκπληρώσει η Δημοτική Αστυνομία. Και η Ελληνική Αστυνομία νομίζω ότι έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσεων απέναντι στο έγκλημα. Επομένως, θεωρούμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι αναγκαίο να επανιδρυθεί παντού, να καλύπτει το σύνολο των Δήμων της χώρας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε πως μέσα από έναν ταχύρρυθμο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη τη χώρα, θα οριστεί το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ο τρόπος που θα επανασυσταθεί. Η Δημοτική Αστυνομία για να είναι ισχυρή και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης που σχετίζεται με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ευρύτερα το πλαίσιο ασφάλειας στις γειτονιές.

Aναφερόμενος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης επισήμανε πως στην παρούσα φάση, πρέπει να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιτυχία της πρώτης φάσης. «Στην πρώτη φάση είχαμε: σχέδιο, αντανακλαστικά, ενότητα ως κοινωνία, υπευθυνότητα ως πολιτικό σύστημα και μεγάλη αλληλεγγύη. Κάπως έτσι θεωρώ ότι πήγαμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως το καλοκαίρι υπήρξε χαλάρωση. «Υπήρξε γενικότερη χαλάρωση στην κοινωνία και σε όλους μας. Ίσως υπήρξε η αίσθηση ότι είχαμε νικήσει τον κορωνοϊό, ενώ πρόκειται για έναν πολύ επικίνδυνο και αόρατο εχθρό, ο οποίος τώρα έχει επιστρέψει και αποτελεί μία τεράστια απειλή», είπε χαρακτηριστικά.