O Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής συναντήθηκε με το δήμαρχο Φαρσάλων και φορείς του τόπου

Με τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου συναντήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην πόλη για να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών από την πρόσφατη θεομηνία.

Οι κ.κ. Εσκίογλου και Τριαντόπουλος συζήτησαν διεξοδικά όλες τις πτυχές του θέματος, με το κυβερνητικό στέλεχος να δεσμεύεται για ταχύτητα στο χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων αλλά και προκαταβολή μέρους αυτών, στις πληγείσες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της σύσκεψης ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε βάλει ως προτεραιότητα τη βελτίωση του σχεδίου που σχετίζεται με την αποζημίωση και την επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Μας ενδιαφέρει να είμαστε έτοιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και να στηριχθούν οι επιχειρηματίες σε πληττόμενες περιοχές, καθώς αναγνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και περιορισμών λόγω του κορωνοϊού.

Συνεπώς έχουμε προχωρήσει με τροπολογίες και αλλαγές στις υπουργικές αποφάσεις που σχετίζονται με τα παραπάνω, ώστε να μπορούν οι Περιφέρειες να κάνουν περισσότερες επιτροπές ελέγχου, δηλαδή διευρύνουμε την περίμετρο των στελεχών που μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές. Βάλαμε μέσα την πρόβλεψη ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε προκαταβολή της αποζημίωσης στις επιχειρήσεις και έχουμε ορίσει στις περιφέρειες να μας στέλνουν ανά 15 ημέρες ό,τι ολοκληρωμένη διαδικασία αποζημίωσης έχουν, ώστε εμείς στη συνέχεια να καταβάλουμε τις προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις. Παράλληλα έχουμε δημιουργήσει και μία γραμμή επικοινωνίας για να απευθύνονται οι επιχειρηματίες που θέλουν να καταθέσουν τα έγγραφά τους. Έχουμε ορίσει τα κέντρα ενημέρωσης δανειοληπτών ως σημεία επαφής και πληροφόρησης των πολιτών για τα μέτρα και τι χρειάζεται ως έγγραφα.

Επειδή υπάρχει ανησυχία των πολιτών ότι το θέμα των αποζημιώσεων θα πάρει χρόνια όπως συνέβαινε στο παρελθόν, εμείς είμαστε εδώ δίπλα στους παραγωγικούς φορείς και τους εξηγούμε τι έχουμε κάνει. Θα διαψεύσουμε αυτή την ανησυχία ρίχνοντας χρήματα στην αγορά το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου δήλωσε τα εξής: «Οι καταστροφές όπως τις περιέγραψα χθες και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είναι τόσες που χρειάζεται υπέρβαση από την πολιτεία ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ζημιών.

Ως επαρχία Φαρσάλων θρηνούμε μία ανθρώπινη ζωή, έχουμε πάνω από 1000 σπίτια τα οποία υπέστησαν ζημιές, καταγράφουμε τεράστιες απώλειες στον πρωτογενή τομέα, στην επιχειρηματικότητα, στις υποδομές μας οδικές και υδρευτικές και αυτά είναι μόνον τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, καθώς είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των καταστροφών.

Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση τάχιστα να «τρέξει» τις διαδικασίες για δίκαιες αποζημιώσεις και το συντομότερο δυνατό να προκαταβάλει ένα γενναίο τμήμα αυτών των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε σε μία συγκυρία πολλαπλών δυσμενειών για την κοινωνία και την οικονομία μας, που μετά την πολυετή κρίση, χτυπήθηκε και από την πανδημία.»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης της ΔΕΑΥΦ κ. Γιάννης Τριάντης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, η αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης της ΔΕΑΥΦ κ. Γιάννης Τριάντης. Αμέσως μετά ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου με φορείς της περιοχής, όπου του έθεσαν ερωτήσεις για την πρόσφατη Θεομηνία, θέτοντας επί τάπητος πολλά θέματα και εξειδικεύοντας περιπτώσεις ανά κλάδο. Στην συνάντηση συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων Γιώργος Πιτσάβας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αναστάσιος Δραχμάνης, μέλη αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών.