Κόκκαλης για καταστροφές: Οι πληγέντες περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι «ψίχουλα»

«Συγκεκριμένες απαντήσεις για όλες τις ζημιές, τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης» και όχι «ψίχουλα» ζήτησε από την κυβέρνηση ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με θέμα τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Κόκκαλης έθεσε επίσης και μία σειρά προτάσεων με στόχο να δοθεί λίγο «οξυγόνο» στους πληγέντες αγρότες, όπως για παράδειγμα «να δοθεί προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης, γιατί το λιγότερο έξι μήνες είναι δυστυχώς οι διαδικασίες» της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει την σχέση εμπιστοσύνης πολίτη και πολιτείας. Μάλλον, αλλιώς εννοούσε την υγιή αμφίδρομη σχέση πολίτη και πολιτείας. Εξ αφορμής της πανδημίας οι πολίτες έπραξαν το καθήκον τους. Η πολιτεία δυστυχώς δεν το έπραξε. Στις πλημμύρες και στις καταστροφές ο πολίτης έχει απαίτηση από την πολιτεία να σταθεί δίπλα του. Διότι, ο πολίτης πληρώνει τις φορολογικές και ασφαλιστικές του υποχρεώσεις στην πολιτεία. Συνεπώς, έχει υποχρέωση η πολιτεία να σταθεί πλάι του.

Ο κ. Σταϊκούρας, πριν λίγο ανακοίνωσε κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όποιος τον άκουγε, μάλλον από το ύφος, είχε την εντύπωση ότι θα μοίραζε εκατομμύρια στους πλημμυροπαθείς και θα απάλυνε τον πόνο τους. Αντ’ αυτού, αναφέρω χαρακτηριστικά δυο τρεις πρωτοβουλίες. Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, το είπε και ο πρωθυπουργός. Οι έξι μήνες, αν και προβλέπεται, είναι ικανοί για την καταστροφή την οποία υπέστησαν. Δυστυχώς, στη λάσπη του θεσσαλικού κάμπου, βυθίστηκε η αξιοπιστία και η ικανότητα των τοπικών αρχών, αλλά και των εθνικών. Το 60% των επιχειρήσεων, στην πόλη της Καρδίτσας, δεν θα ανοίξουν.

Είπε, ο κ. Σταϊκούρας, ότι επειδή εκλεγόμαστε σε αγροτικές περιοχές έχει λάβει ιδιαίτερα μέτρα για τους αγρότες. Ακούστε το απίστευτο. Οι συγκεκριμένες περιοχές, τα Φάρσαλα, ο Αλμυρός και η Καρδίτσα οι τοπικές κοινωνίες ζούνε σε μεγάλο βαθμό από τους αγρότες. Και τι είπε; Έδωσα εντολή να δούνε. Συγνώμη, απλά να δούνε; Δηλαδή τις ζημιές δεν τις βλέπουν οι άνθρωποι; Απλά να δούνε; Έδωσε εντολή να δούνε οι ελεγκτές, να καταγράψουν και τις ζημιές που δεν υπάγονται στον ΕΛΓΑ. Είναι δυνατόν να λέγονται αυτά τα πράγματα; Σήμερα ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας περίμενε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Εκτός από τις αποζημιώσεις που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, τι θα γίνει με τα προϊόντα τα οποία ήταν αποθηκευμένα σε αποθήκες, σιτάρια, όσπρια, κ.λπ.. Πώς και πότε θα αποζημιωθούν; Ακούσατε εσείς σήμερα κάτι τέτοιο;

Να μας το πείτε μέχρι τη Δευτέρα, ότι «Σκοπεύουμε να αποζημιώσουμε αυτά τα προϊόντα και με αυτό τον τρόπο».

Για τις γεωτρήσεις, για τον εξοπλισμό τι θα γίνει; Να σας θυμίσω, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2018, αποζημίωσε προϊόντα λόγω πλημμύρας με συγκεκριμένη διαδικασία. Σήμερα ακούσαμε κάτι τέτοιο; Ας μη γελιόμαστε, κύριε Υπουργέ, όσο φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλλουν οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, το λιγότερο που θέλουν είναι έξι μήνες. Τι θα πείτε στους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι σε 20 μέρες θα συγκόμιζαν το βαμβάκι;

Κάνω μια πρόταση. Να αξιοποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να δοθεί προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης, γιατί το λιγότερο έξι μήνες είναι δυστυχώς οι διαδικασίες. Ο αγρότης δεν θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας; Δεν είναι μόνο η καλλιέργειά του η οποία καταστράφηκε, ήταν και το προϊόν το οποίο θα το πουλούσε σε λίγες μέρες και το είχε αποθηκευμένο. Αυτός ο άνθρωπος δεν εμπίπτει έστω σε αυτά τα «ψίχουλα» των 5.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ. Αν δεν εμπίπτει, για αυτή την επιχειρηματική του δραστηριότητα, τότε να μας πείτε, τα προϊόντα και ο εξοπλισμός που καταστράφηκε με ποιο πλαίσιο θα αποζημιωθούν. Ξεκάθαρα πράγματα θέλουμε, γιατί ακούσαμε πριν συνάδελφο από τη Νέα Δημοκρατία, ότι χαίρεται που οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να δει και άλλες ζημιές και ότι ψάχνετε το θεσμικό πλαίσιο. Το θεσμικό πλαίσιο έπρεπε να το είχατε βρει χθες. Σε έκτακτα γεγονότα, κύριοι της Κυβέρνησης, υπάρχουν έκτακτες λύσεις. Είναι ξεκάθαρο, αν θέλουμε να λέμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη στην Πολιτεία, αλλά δυστυχώς δεν το τηρείτε.

Περιμένουμε εναγωνίως, τη Δευτέρα συγκεκριμένες απαντήσεις, όχι για τα «ψίχουλα» των 8.000 ευρώ που θα πάρουν οι επιχειρηματίες των Φαρσάλων, της Καρδίτσας, του Αλμυρού και άλλων περιοχών. Αλήθεια, όταν η ζημιά είναι 70.000 και 80.000 ευρώ στα εμπορεύματα, με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν; Τουλάχιστον γιατί δεν λέτε την αλήθεια, ότι αυτά είναι και τίποτα άλλο.

Συνεπώς, περιμένουμε τη Δευτέρα συγκεκριμένες απαντήσεις για όλες τις ζημιές, τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης.»

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Κόκκαλη εδώ: