Σύσκεψη ΕΛΓΑ-Περιφέρειας Θεσσαλίας για το σχέδιο καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς

Τεχνική σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα  Λυκουρέντζο και  τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συμμετοχή  υπηρεσιακών στελεχών του Οργανισμού και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη όπου συζητήθηκε το σχέδιο καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες  και κτηνοτρόφους, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Ο συνδυασμός του κυκλώνα ΙΑΝΟΣ με ένα πρωτόγνωρα ακραίο καιρικό φαινόμενο προξένησε ακραίες καταστροφές στη Θεσσαλία. Μόνο στην Καρδίτσα, έπεσε 720% περισσότερο νερό  από την αύξηση μηνιαίας τιμής βροχόπτωσης. Προκλήθηκαν ζημιές σε φυτικό, ζωικό, μελισσοκομικό  κεφάλαιο, καθώς επίσης και σε  μηχανήματα, εργαλεία και πομώνες.

Ευχαριστώ τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο για την 4ήμερη παρουσία του στη Θεσσαλία. Είναιπρώτη φορά που πρόεδρος ΕΛΓΑ παρέμεινε τόσες ημέρες στη Θεσσαλία, περιόδευσε στα χωριά και  άκουσε τους ανθρώπους που έχασαν παραγωγή και περιουσίες. Ο πρόεδρος έμεινε μαζί μας για να μπορέσει να καταστρώσει το νέο σχέδιο, να αλλάξει τη συνήθη χρονοβόρα διαδικασία και να μπορέσουν οι παραγωγοίνα πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις. Υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ, αφού ο προϋπολογισμός του δεν θα  μπορούσε να καλύψει τη ζημία, αλλά από το αποθεματικό της χώρας και αυτόείναι το σωστό. Έγινε σειρά επισκέψεων και από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής. Γίνονται συνεχείς τεχνικές συσκέψεις, για τον συντονισμό των υπηρεσιών, γιατί αλλάζει η νοοτροπία της εκτίμησης και πάμε σε νέα δεδομένα.

Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας,  πιστεύουμε ότι οι αγρότες χρειάζεται να πάρουν άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τα χρήματα και αν είναι δυνατόν, να δοθούν  προκαταβολές. Θα διεκδικήσουμε να καλυφθούν όλες οι ζημίες, εννοώντας και αυτές που δεν καλύπτουν ΕΛΓΑκαι ΚΟΕ, όπως μηχανήματα, πομώνες, υδρευτικά συγκροτήματα κ.α. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν,  να συνεχίσουν να παράγουν και να παραμείνουν στο επάγγελμα».

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζοςδήλωσε:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για τους ευγενικούς και τιμητικούς του λόγους στο πρόσωπό μου. Λόγοι οι οποίοι απευθύνονται στα στελέχη και το προσωπικό του ΕΛΓΑ που εργάζονται εδώ ασταμάτητα από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του ακραίου καιρικού φαινομένου. Θέλω επίσης να επισημάνω την εξαιρετική ποιότητα της συνεργασίας μας, χάρη στην οποία οι Διευθύνσεις της Αγροτικής Οικονομίας  της Περιφέρειας και οι υπηρεσίες τουΥποκαταστήματος του ΕΛΓΑ, έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να έχουμε έτοιμο το σχέδιο και τις διαδικασίες με τις οποίες θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες της μάχης, περισσεύουν εκείνοι οι οποίοι βασανίζονται από τον αθεράπευτο λαϊκισμό τους και προβαίνουν σε εύκολες, πρόχειρες,επιφανειακές αξιολογήσεις και αδικούν εκείνους οι οποίοι εργάζονται πραγματικά. Αλλά το χειρότερο, προκαλούν σύγχυση και εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους. Γι’ αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να επαινέσω για ακόμη μια φορά τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τους συνεργάτες του, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Δημάρχους   για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Σας είπα ότι φτάνουμε στο τελικό στάδιο της εκπόνησης του σχεδίου με το οποίο θα δράσουμε ως Ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου είναι:

1)     Η απόφαση του Πρωθυπουργού να χρηματοδοτηθούν οι αποζημιώσεις από το αποθεματικό κεφάλαιο της χώρας. Γι’ αυτό θέλω να επαινέσω τον κ. Πρωθυπουργό για την ολόθερμη συμπαράστασή του στον Οργανισμό μας αλλά και τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης   κ. Μάκη Βορίδη, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή μαζί με εμάς ξεκίνησαν την προσπάθεια να εξεύρουμε τους πόρους ώστε το σχέδιο που έχουμε εκπονήσει να μπορεί να υλοποιηθεί.

2)   Ο ΕΛΓΑ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της καταβολής των αποζημιώσεων χωρίς τις τυπικές διαδικασίες χωρίς, όμως, να παρανομήσουμε. Θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα καταβληθούν στους δικαιούχους. Επίσης, θα υπερβούμε τα στενά όρια που ορίζουν οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις οι οποίες ετησίως προβλέπονται στα 16 εκατ. ευρώ. Θα υπερβούμε αυτό το όριο, κατόπιν εγκρίσεως του πρωθυπουργού, καθώς προφανώς δεν επαρκεί αυτό το ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όποιες ζημιές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία θα αποζημιωθούν με την ίδια ταχύτητα που θα αποζημιωθούν οι ζημιές που προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

3) Η τρίτη κατηγορία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Περιφερειάρχης και όπου η καταγραφή είναι πιο δυσχερής, είναι οι απώλειες μηχανολογικού εξοπλισμού, οχημάτων, γεωργικών μηχανημάτων κλπ. Και αυτό επιχειρείται σε συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καταλήξουμε και εκεί σε ένα συμπέρασμα το οποίο και αυτό ως κεφάλαιο θα ενταχθεί στη γενικότερη αποζημίωση.

4) Δεν απαιτούνται εκτιμητικά τέλη από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί ζημίες. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε και επιταχύνουμε τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών από τα στελέχη του ΕΛΓΑ τα οποία περιοδεύουν σε συνεργεία στην ευρύτερη περιοχή.

Το υποκατάστημα Λάρισας του ΕΛΓΑ ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου τις επόμενες ημέρες να μπορούν τα συνεργεία να προβούν στις εκτιμήσεις όπου χρειάζεται. Διότι έχουμε δυο κατηγορίες εκτιμήσεων, εκείνες που είναι μια γενική προσέγγιση με ζημία στο 100% και κάποιες άλλες που είναι σε ένα επόμενο στάδιο και οι ζημίες είναι πιο μικρές. Εφαρμόζοντας το νόμο και τον κανονισμό μας θα πρέπει να γίνουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις. Οι περιπτώσεις αυτές χρειάζονται συνεργεία. Το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΛΓΑ επαρκεί από άλλα υποκαταστήματα για να μεταφερθεί εδώ. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί το προσωπικό, έχουμε την εντολή του Πρωθυπουργού να ενισχυθούμε με έκτακτη προκήρυξη για την πρόσληψη,επιπροσθέτως, στελεχών στον ΕΛΓΑ, γεωπόνων και κτηνιάτρων για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες.

Υπενθυμίζω, ότι δεν είναι μόνο η Θεσσαλία που έχει πληγεί. Έχουμε τη Στερεά Ελλάδα όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί και εκεί μια σύσκεψη ανάλογη με τη σημερινή. Έχουμε τα Ιόνια νησιά και τη Πελοπόννησο. Σας γνωστοποιώ ότι τη Δευτέρα το απόγευμα σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό κ. Βορίδη θα εξειδικεύσουμε τα μέτρα και τις πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Προκειμένου

εντός της εβδομάδας να έχει δεσμευτεί το ποσό από το Αποθεματικό και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Η χρονική περίοδος εντός της οποία πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις ζημίας είναι ως 05/10/2020, παρά το γεγονός ότι έχουμε το 80% της συνολικής εικόνας. Σχεδιάσαμε με τον κ. Περιφερειάρχη τη μεθοδολογία της δουλειάς, ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό του πλαισίου δράσεως και είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει και θα ανταποκριθεί στις αγωνίες και στις προσδοκίες των πληττόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων».