Κορονοϊός: Αυξάνονται καθημερινά οι νοσηλείες – Ποια είναι η εικόνα στις ΜΕΘ

Στους 617 ανέρχονται οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας λόγω κορονοϊού, αριθμός ο οποίος δείχνει μια ήπια ανοδική τάση. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, το 70% βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι 85 βρίσκονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μία εβδομάδα οι ασθενείς με κορονοϊό που έχρηζαν νοσηλείας ήταν λιγότεροι κατά περίπου 90, δηλαδή αυξήθηκαν το διάστημα αυτό κατά 15%. Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ο αριθμός αυτός ανησυχεί αλλά δεν αποτελεί στοιχείο για φόβο ότι το ΕΣΥ δεν αντέχει.

Παρόλ’ αυτά αν η ανοδική πορεία των νοσηλειών διατηρήσει αυτό το ρυθμό, κανείς δε γνωρίζει πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση. Εξάλλου, όπως έχει αναφερθεί, ο αντίκτυπος των μέτρων στις νοσηλείες και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ αναμένεται να φανεί μετά από 3 εβδομάδες. Όμως αυτό είναι ένα μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει.

Η κάλυψη των κλινών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των θανάτων θεωρούνται βασικές παράμετροι για την απόφαση ακόμη πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με πλέον ακραίο ένα lockdown ειδικά στην Αττική η οποία είναι και η πλέον επιβαρυμένη.

Τα νοσοκομεία της Αττικής για την ώρα δείχνουν να αντέχουν. Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία. Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μέχρι χθες 23/9, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Με βάση λοιπόν τα συγκεκριμένα στοιχεία η κατάσταση δείχνει διαχειρίσιμη. Όμως οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε αύξηση νοσηλειών, και το σύστημα για να αποσυμπιεστεί, χρειάζεται σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων. Ειδικά για την Αττική απαιτείται υποχώρηση των νέων διαγνώσεων κορονοϊού σε κάτω από 100.

Τα καθημερινά στοιχεία όμως δείχνουν ότι η Αττική δεν φαίνεται να παρουσιάζει μια τέτοια τάση μείωσης. Συγκεκριμένα χθες επιβεβαιώθηκαν 194 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 175 ορφανά, την Τρίτη 210 και τη Δευτέρα 174. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για το αν θα επιβληθεί αρκετά σύντομα ένα νέο lockdown στα πρότυπα του αντίστοιχου στον Πόρο.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16286, ενώ συνολικά 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Επίσης 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, χθες είχαμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 132 (37.0%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: ant1news.gr