Συνάντηση του Δημάρχου Φαρσάλων με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για τις μεγάλες καταστροφές στην περιοχή από την κακοκαιρία

Για το μέγεθος της ζημιάς στην επαρχία Φαρσάλων από την κακοκαιρία αλλά και την πορεία των προσπαθειών αποκατάστασης τους, ενημερώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά, επισκεπτόμενη το Δημαρχείο Φαρσάλων και τον Δήμαρχο κ. Μάκη Εσκίογλου.

Η κ. Γεννηματά συνοδευόμενη μεταξύ άλλων από την βουλευτή Λάρισας του κόμματος κ. Ευαγγελία Λιακούλη και τον πρώην βουλευτή κ. Κώστα Μπαργιώτα, συζήτησε διεξοδικά με τον κ. Εσκίογλου για την επικρατούσα κατάσταση, δεσμευόμενη πως θα πιέσει την κυβέρνηση έτσι ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα, στις προσπάθειες για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Μετά το πέρας της συνάντησης η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφη Γεννηματά δήλωσε τα εξής: «Η εικόνα των καταστροφών που έχουμε αντικρίσει είναι τραγική. Ξεπερνά κάθε φαντασία. Πριν απ’ όλα βεβαίως η οδύνη όλων μας είναι για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην περιοχή, όπως και η έκταση της καταστροφής δείχνει ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του τρόπου οργάνωσης της πολιτικής προστασίας αλλά και σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, έτσι ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις στο επόμενο διάστημα και βέβαια απαιτείται εγρήγορση γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και οι καταστροφές που έχουν συμβεί ήδη στα αναχώματα στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα το επόμενο διάστημα, ακόμη και με μικρότερης έντασης φαινόμενα.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι μέτρα μόνο για την ανακούφιση των πληγέντων. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό γιατί το πρόβλημα όπως είπα και πριν είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όμως τα μέτρα αυτά δε φτάνουν για να ξεκινήσει η κοινωνική και οικονομική ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Εδώ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Χρειάζεται να μην ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όταν πια τα κανάλια δε θα είναι εδώ. Αυτή είναι μία δική μας δέσμευση. Θα πιέζουμε την κυβέρνηση καθημερινά μέσα κι έξω από τη βουλή, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Ακριβώς επειδή χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ζητήσαμε την άμεση συνεδρίαση στη βουλή της Επιτροπής Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, έτσι ώστε να έρθουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και να δεσμευτούν σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, αλλά και αξιοποίηση πόρων κοινοτικών και εθνικών, μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Δε θα αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν – έτσι όπως φαίνεται – μέσα από αδράνεια, αλλά θα πιέσουμε στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας. Αυτό είναι που σήμερα βλέπουμε ότι λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση. Αν μιλάει ο κ. Μητσοτάκης για εμπιστοσύνη από τους πολίτες, η εμπιστοσύνη χτίζεται μέσα από συγκεκριμένα έργα, από αποτελεσματικότητα και όχι από μεγάλα λόγια. Λιγότερα λόγια λοιπόν και περισσότερη δουλειά. Ως αντιπολίτευση είμαστε εδώ για να πιέσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου δήλωσε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο.

Ως δήμος Φαρσάλων έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη από συνέργειες και θέλουμε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στο πλευρό μας, για να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στην κανονικότητα.

Κι όταν λέω κανονικότητα δεν εννοώ μόνον να καθαρίσουν τα λασπόνερα, αλλά να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές που είναι ζωτικής σημασίας και πολύ περισσότερο να αποζημιωθούν οι αγρότες, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται.

Προχθές ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ – εδώ από τα Φάρσαλα – δεσμεύτηκε για εντυπωσιακή σμίκρυνση του χρόνου αποζημίωσης αλλά και για αποζημίωση από ειδικό κονδύλι από το εθνικό μας απόθεμα. Είναι ώρα λοιπόν για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε με πράξεις.»

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Φαρσάλων και πρώην Δήμαρχος κ. Άρης Καραχάλιος. Ακολούθησε σύσκεψη που συγκάλεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων. Στην συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο επικεφαλής παράταξης του δήμου Φαρσάλων Κώστας Τύμπας, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Φαρσάλων Γιώργος Πιτσάβας, στελέχη της τοπικής και νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛ, όπου στην συνέχεια ακολούθησε διάλογος.