Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ανακοίνωσε κυβερνητικό κλιμάκιο στα Φάρσαλα

Στα Φάρσαλα βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο  Καραγιάννη και τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας κ. Μιχάλη Λιόντο.

Το κλιμάκιο υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ενώ ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Εσκίογλου είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της συντοπίτισσάς μας που χθες βράδυ δυστυχώς έχασε τη ζωή της στο Βασιλί.

Η κακοκαιρία που έπληξε και την επαρχία Φαρσάλων τις τελευταίες ώρες δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι ανυπολόγιστες και η ποσότητα νερού πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευρείας έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα.

Ως δήμος Φαρσάλων φροντίσαμε έγκαιρα να ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και να κινητοποιήσουμε το μηχανισμό μας, ο οποίος δίνει ακατάπαυστα τη μάχη για την αντιμετώπιση της σωρείας προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Όλα τα στελέχη των υπηρεσιών μας συνεχίζουν εργάζονται με αυταπάρνηση και με ελάχιστες ώρες ύπνου, ενώ στο πλευρό μας είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή και γι’ αυτό θέλω να την ευχαριστήσω.

Ο δήμος Φαρσάλων πέραν των ίδιου εξοπλισμού και τη συνδρομή της Περιφέρειας, προχώρησε και στη ναύλωση πρόσθετων μηχανημάτων προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες το συντομότερο δυνατό. Μέριμνά μας είναι πρώτιστα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών και του δήμου.

Ήδη έχουμε σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Φαρσάλων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να ανακουφίσει και τον δήμο σε ότι αφορά τις υποδομές, αλλά κυρίως τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό κόσμο που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή».

Μιλώντας για τα μέτρα ανακούφισης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η αναστολή της καταβολής εισφορών και δόσεων στην εφορία φυσικών και νομικών προσώπων. Ισχύει το πάγιο βοήθημα για αποκατάσταση πρώτων αναγκών, ύψους 600 ευρώ για κάθε νοικοκυριόπου αυξάνεται αν είναι πολύτεκνοι. Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης για αποκατάσταση οικοσκευών ύψους 6.000 ευρώ, αναστολή δόσεων σε τραπεζικά ιδρύματα κ.α.»

Επίσης ανακοίνωσε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο Δήμο Φαρσάλων για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών με το ποσό του 1 εκ. ευρώ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως «με εντολή πρωθυπουργού δημιουργείται νέος κωδικός ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές ώστε να αποζημιωθούν άμεσα…. Ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ο στόχος είναι η γρηγορότερη το δυνατόν αποζημίωση των πληγέντων γεωργών, κτηνοτρόφων και όποιου άλλου έχει πάθει ζημιά». Ο κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στην «χρηματοδότηση από άλλο κωδικό με έξτρα κονδύλια την οικονομική στήριξη των πληγέντων» και κάλεσε τους πληγέντες «να γίνουν άμεσα οι αναγγελίες ζημιάς για να γίνει γρήγορα η αποτίμηση και η εκτίμηση της ζημιάς».

Ο Γ.Γ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. ΓιώργοςΚαραγιάννης ανακοίνωσε πως κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα βρεθούν από τη Δευτέρα στην επαρχία Φαρσάλων για την αποτίμηση ζημιών σε κατοικίες και επιχειρήσεις, το συντομότερο δυνατό σε συνεργασία με το Δήμο. Πρόσθεσε δε πως θα δοθούν στους πληγέντες 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Αυτό το νερό που έπεσε δεν έχει πέσει ποτέ στη Θεσσαλία τα τελευταία 200 χρόνια. Θρηνούμε τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών αλλά πρέπει να εξάρουμε τις προσπάθειες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού και των ιδιωτών. Πουθενά στο παρελθόν δεν έγιναν 800 διασώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμό, αυτοματοποίηση και απλοποίηση» στις διαδικασίες, ενώ έθεσε επιμέρους ζητήματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν σε ότι αφορά την καταγραφή ζημιών σε υποδομές, σε επιχειρήσεις, σε σπίτια κ.α.

Τοποθετήθηκαν επίσης οι βουλευτές Λάρισας κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζου και Ευαγγελία Λιακούλη, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Φαρσάλων κ.κ. Άρης Καραχάλιος, Μαρία Ίφου, Βαγγέλης Δημητρακόπουλος, Κώστας Τύμπας και Απόστολος Αναγνώστου, ενώ το παρόν έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κωνσταντίνος Δαμιανός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σοφία Χατζηπλή καιΔημήτρης Γούσιας, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Κώστας Μπαλατσός, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.α.

* Θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των βουλευτών, αρχηγών παρατάξεων σταδιακά.