«Ωράρια και συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών»

Σε ανακοίνωση του σωματείου πυροσβεστών Θεσσαλίας επισημαίνονται τα εξής:

“Βαδίζοντας ουσιαστικά στην αρχή του τέλους της αντιπυρικής περιόδου (η οποία τυπικά λήγει στις 31 Οκτωβρίου), η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, όσον αφορά τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού.

Η ένωσή μας μεταφέρει την αγανάκτηση πολλών συναδέλφων που αφορά την παρατεταμένη εργασία λόγω της συνεχούς χρήσης του μέτρου των επιφυλακών καθώς και της υποτυπώδους διοικητικής μέριμνας προς τα πληρώματα που καλούνται από τη Θεσσαλία και το νομό Λάρισας να συνδράμουν είτε σε συμβάντα πυρκαγιών είτε με την προληπτική τους παρουσία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι φέτος, ειδικά στο νομό Λάρισας, ο αριθμός των συμβάντων των αγροτοδασικών πυρκαγιών ήταν ο μικρότερος όλων των εποχών, οι ώρες επιφυλακών των πυροσβεστών σχεδόν διπλασιάσθηκαν! Αυτό οφείλεται τόσο στην εφαρμογή του μέτρου των προληπτικών επιφυλακών χωρίς να υπάρχει συμβάν σε εξέλιξη (απόρροια του περίφημου νόμου 4662/2020 της Γ.Γ.Πολ.Προστ.) όσο και στις επιφυλακές και τις αναστολές ρεπό που διατάσσονται ανά υπηρεσία λόγω αδυναμίας συγκρότησης των προβλεπόμενων πληρωμάτων στις βάρδιες (απόρροια της μετακίνησης προσωπικού και οχημάτων ανά την επικράτεια της χώρας). Όταν δηλαδή εντέλλεται η ΠΕ.ΠΥ.Δ.Θεσσαλίας να  αποστείλει άμεσα 5,10,12, κ.ο.κ οχήματα με δύο ή τέσσερα άτομα ανά όχημα, είτε για Φθιώτιδα είτε για Μάνη είτε για Έβρο είτε για Αθήνα είτε για Εύβοια, αντίστοιχος αριθμός προσωπικού καλείται να καλύψει με πρόσθετη εργασία τις βάρδιες στις υπηρεσίες. Η υπερεργασία αυτή δεν αποζημιώνεται χρηματικά όπως στα υπόλοιπα Σ.Α αλλά με την χορήγηση επιπλέον ρεπό ‘’όταν δύναται να τα χορηγήσει η υπηρεσία’’, με αποτέλεσμα τα τελευταία έτη να έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες ρεπό για κάθε υπάλληλο. Πλέον, οι υπάλληλοι με διψήφιο αριθμό οφειλόμενων ρεπό αποτελούν τη μειοψηφία μεταξύ των πυροσβεστών, με πολλούς εξ’αυτών να τους οφείλονται 300, 400, ακόμα και 500 ρεπό και τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε πότε ‘’θα δύναται η υπηρεσία να τα χορηγήσει’’…

Στο νομό Λάρισας η δύναμη των πυροσβεστών δεν επαρκεί και η  Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θεσσαλίας το τονίζει προς πάσα κατεύθυνση εδώ και πολλά χρόνια. Η άποψη όμως της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας ήταν διαφορετική. Όχι μόνο δεν είχαμε ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού με κάλυψη των 58 κενών οργανικών θέσεων που υπήρχαν για το έτος 2019, όχι μόνο δεν προσλήφθηκε ούτε ένας συμβασιούχος πυροσβέστης στο νομό Λάρισας από τους 2500 που προσλήφθηκαν πανελλαδικά τα τελευταία δύο έτη, αλλά τα παραπάνω κενά εξαφανίσθηκαν και μηδενίσθηκαν. Πλέον, δεν θα μας προκαλέσει καμία έκπληξη αν για το νέο έτος εμφανίσουν το νομό Λάρισας ακόμα και υπεράριθμο…

Οι πυροσβέστες ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκαν για κλήσεις σε έκτακτες επιφυλακές για την αντιμετώπιση συμβάντων. Αυτή είναι η αποστολή τους. Φέτος όμως το μέτρο των επιφυλακών έχει μετατραπεί από εξαίρεση σε κανόνα, ακόμα και χωρίς συμβάντα σε εξέλιξη, απλά προληπτικά. Οι εκδοθείσες διαταγές του Α.Π.Σ περί της ορθολογικής χρήσης του μέτρου των επιφυλακών και του προσωπικού, απλά δεν εφαρμόζονται.

Η δύναμη των πυροσβεστών στις βάρδιες των υπηρεσιών στο νομό Λάρισας χρόνο με το χρόνο μειώνεται επικίνδυνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τους μισούς μήνες του έτους η 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας η Λάρισα μαζί με τους δήμους  Τυρνάβου και Κιλελέρ  προστατεύονται από 7 πυροσβέστες βάρδιας εντός των σταθμών (εκτός των πληρωμάτων των δασικών περιπολικών που βρίσκονται σε διασπορά σε δασικές περιοχές), η ΒΙ.ΠΕ και ο δήμος Τεμπών από 3 υπαλλήλους, η Ελασσόνα το ίδιο, η Αγιά και τα Φάρσαλα από 2 πυροσβέστες.. Σε περίπτωση συμβάντος, συνδράμουν πυροσβέστες από την 110 Π.Μ, το Π.Κ εθνικών οδών Πυργετού και φυσικά η 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας. Σε ενδεχόμενο όμως σοβαρό συμβάν εντός του αστικού ιστού, ο παραπάνω αριθμός πυροσβεστών σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να αποφέρει τα επιθυμητά επιχειρησιακά αποτελέσματα στις πρώτες κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές. Ακόμα όμως και αυτή η ελλιπής δύναμη στις βάρδιες, σε κάθε μετακίνηση δυνάμεων εκτός του νομού ή της περιφέρειας απαιτεί κλήση υπαλλήλων σε επιφυλακή για να αναπληρωθεί. Η έλλειψη δηλαδή επαρκούς προσωπικού αναπληρώνεται με υπερεργασία μέσω επιφυλακών. Ενδεικτικό παράδειγμα της φετινής κατάστασης αποτελεί το Π.Κ Φαρσάλων, όπου οι υπάλληλοι εργάζονται με κλήσεις σε επιφυλακή για τουλάχιστον τις μισές ημέρες των καλοκαιρινών μηνών!

Επιτέλους, ζητάμε από τους υπεύθυνους εντολείς μετακίνησης πληρωμάτων και οχημάτων καθώς και σύστασης πεζοπόρων τμημάτων από το προσωπικό των βαρδιών, να αξιολογούν τη δύναμη και τον υπάρχοντα αριθμό πυροσβεστών ανά περιοχή, πριν δώσουν τις εντολές για μετακινήσεις πλήθους οχημάτων και πληρωμάτων.

Για τη δε κατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων στο νομό Λάρισας, τα έχουμε αναφέρει πολλάκις…

Όσον αφορά τη διοικητική μέριμνα για τους πυροσβέστες που μετακινούνται ανά την επικράτεια, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. Στις τελευταίες πυρκαγιές της Μάνης και της Αττικής οι πυροσβέστες, προκειμένου να ξεκουραστούν μετά από εργασία πολλών ωρών και να επανέλθουν για να αντικαταστήσουν άλλους συναδέλφους τους, ‘’εναποτέθηκαν’’ σε άδεια στρατόπεδα για να ξεκουραστούν μέσα σε θαλάμους των 40 ατόμων που έβραζαν από τη ζέστη και παρέα με έντομα και χωρίς καμία πρόβλεψη για αποστάσεις ελέω covid… Όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα, νοίκιασαν για να ξεκουραστούν δωμάτια με δικά τους έξοδα, ενώ το σωματείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ κάλυψε τα έξοδα διαμονής των μελών του. Δεν αποτελεί όμως λύση οι πυροσβέστες να υποκαθιστούν το κράτος. Όπως το κράτος απαιτεί να επιδεικνύουν επαγγελματισμό, έτσι και οι πυροσβέστες περιμένουν από το κράτος να τους αντιμετωπίζει ως επαγγελματίες. Η απαιτούμενη διοικητική μέριμνα δεν αποτελεί αίτημα αλλά θεσμοθετημένο και επιβεβλημένο κομμάτι του όλου επιχειρησιακού σχεδιασμού του Π.Σ για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Ένας κουρασμένος, πεινασμένος, διψασμένος και άυπνος πυροσβέστης στον τόπο του συμβάντος, αποτελεί κίνδυνο τόσο για τον εαυτό του όσο και για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε την εφαρμογή της διοικητικής μέριμνας για όσους εργάσθηκαν στις πυρκαγιές των Τρικάλων, των Φαρσάλων και της Ελασσόνας  οι οποίες διήρκησαν για ημέρες και η οποία μέριμνα ήταν άκρως ικανοποιητική.

Επειδή μετά τις πυρκαγιές και με τις πρώτες μπόρες ακολουθούν και φυσικές καταστροφές, οι πυροσβέστες πιθανότατα θα συνεχίσουν να μετακινούνται ανά τη χώρα. Ευελπιστούμε να αλλάξει κάτι, έστω και αργά, στη διαχείριση του προσωπικού. Από ευχαριστίες είμαστε πλήρεις. Αναμένουμε πράξεις.

Τέλος, η Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ απευθύνεται προς τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς του νομού Λάρισας τονίζοντας τα εξής:

Το σωματείο μας, τόσο εγγράφως όσο και κατ’ ιδίαν υπέβαλε τις εμπεριστατωμένες αιτιάσεις για την ενίσχυση του προσωπικού του νομού στην πολιτική και φυσική ηγεσία του Π.Σ. Δεν εισακούσθηκε…

Οι όποιες παρεμβάσεις πολιτικών της περιοχής για το ίδιο αίτημα, δεν εισακούσθηκαν…

Επειδή μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τη σύνταξη του νέου οργανογράμματος των υπηρεσιών για το νέο έτος, τους καλούμε να μεταφέρουν και οι ίδιοι το αίτημα για επαναφορά των οργανικών θέσεων στα περσινά επίπεδα και την κάλυψη αυτών με μεταθέσεις πυροσβεστών προς το νομό Λάρισας, καθώς και για την ενίσχυση του στόλου με νέα οχήματα (σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί η ενίσχυση με υδροφόρα οχήματα μέσω του ΕΣΠΑ της Περ. Θεσσαλίας που ακόμα αναμένεται). Φυσικά και είναι απαραίτητες οι όποιες παρεμβάσεις πολιτικών για θέματα αγροτικών αποζημιώσεων, διατήρησης λυκειακών τάξεων, κ.λ.π όμως θα πρέπει να αποτελεί εξίσου σημαντικό μέλημα η προάσπιση του επιπέδου της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού Λάρισας πρέπει επιτέλους να ενισχυθούν με προσωπικό και οχήματα.

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!