Λαϊκή Συσπείρωση: Δε θα ρισκάρουμε την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας

Περιοδεία πραγματοποίησε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων στα Γυμνάσια και Λύκεια των Φαρσάλων την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ανακοίνωση του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων Απ. Αναγνώστου:

“Στις επισκέψεις αναδείχθηκαν σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των σχολείων και την ανάγκη γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να διεκδικήσουν την επίλυση τους.

Το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. παιδείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά μας καλούνται να φοιτήσουν σε ”παστωμένα ” τμήματα των 23 και 25 ατόμων, χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους.

Λόγω της πανδημίας οι ανάγκες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων είναι πολλαπλάσιες. Παρ´ όλα αυτά στο Δήμο Φαρσάλων προσλήφθηκαν μόνο 18 καθαρίστριες για 12 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 6 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όχι πλήρους ωραρίου! Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απολύει καθαρίστριες γιατί δεν έχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας! Όσο για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων αλλά και του περιβάλλον χώρου κάθε σχολικού συγκροτήματος είναι ανύπαρκτη. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και οι τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό καθώς σε όλα τα σχολεία υπάρχουν κενά καθηγητών.

Μεγάλη είναι η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, η οποία ακολουθεί πιστά την πολιτική της κυβέρνησης και δεν έχει έτοιμο κανένα σχέδιο αξιοποίησης επιπλέον χώρων, ώστε να μειωθούν τα παιδιά σε 15 ανά τάξη για να κρατιούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Και φυσικά ούτε λόγος για διεκδίκηση περισσότερων θέσεων εργασίας στην καθαριότητα.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα διάχυτο τοπίο ανησυχίας, όχι μόνο για το συγχρωτισμό μαθητών και εκπαιδευτικών και τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξουν περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές, έκτακτο κονδύλι για την αγορά σε επάρκεια μέσων ατομικής προστασίας.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς και μαθητές να είναι στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης των αυτονόητων μέτρων από την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Δε θα ρισκάρουμε την υγεία και την μόρφωση των παιδιών μας! Καλή δύναμη και καλή χρονιά»