Τα περίφημα κρασιά του μεγάλου Ιταλού παραγωγού Giacomo Fenocchio στην Ελλάδα απο την Κάβα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η κάβα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της για αποκλειστική διάθεση και διανομή των κρασιών του για την Ελλάδα με ένα κορυφαίο οινοποιείο του Πιεμόντε της Ιταλίας, το θρυλικό Giacomo Fenocchio.

Πέντε γενιές Fenocchio παράγουν κρασί από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στο Monforte d’Alba από το 1894. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πωλούνταν τοπικά μέχρι το 1954 όταν ο φιλόδοξος και δημιουργικός Giacomo Fenocchio ανέλαβε το κτήμα. Στην προσπάθειά του να κάνει τα καλύτερα κρασιά σε ολόκληρο το Barolo αγόρασε αμπελώνες στο Cannubi και το κοντινό Castellero αλλά η εστίασή του ήταν πάντα σε αυτό που του άρεσε να αποκαλεί την καρδιά της περιοχής Barolo, την Bussia.

Τον Απρίλιο του 1989 ο Giacomo πέθανε αφήνοντας τον μικρό γιο του Claudio να αναλάβει όλα τα καθήκοντα γεωργίας και οινοποίησης για το κτήμα. Όπως εξηγεί ο Claudio, ήταν μια δύσκολη στιγμή για το Barolo. Πολλοί παραγωγοί πίεζαν για ένα «νέο τρόπο» για να κάνουν Barolo και είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Αλλά ο Κλαούντιο δεν έφυγε ποτέ από την πορεία της παράδοσης. Συνέχισε να παράγει τα κρασιά του με τις πολύτιμες τεχνικές του κλασικού στυλ: βιολογική γεωργία με μακρές ζυμώσεις και παλαίωση μόνο σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Σήμερα τα κρασιά του Claudio Fenocchio παρουσιάζουν ένα επίπεδο ευκρίνειας terroir που βρίσκεται μόνο στα κορυφαία Barolo της περιοχής. Αν ψάχνετε για τον επόμενο μεγάλο οινοποιό στην Ιταλία μην κουράζεστε άλλο. Τον Οκτώβριο του 2015 σε μια δοκιμή Barolo του 2010 οι The New York Times βαθμολόγησαν τον Fenocchio στη δεύτερη θέση πίσω από τον Elio Altare και μπροστά από τους Elio Grasso, Massolino και Vietti !!!. Το κτήμα Fenocchio διαχειρίζεται 18 εκτάρια αμπελώνων στο Barolo, το Castiglione Falletto και φυσικά την Bussia of Monforte. Η συνολική μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 90.000 φιάλες.

Με τιμές που ειλικρινά δεν πλησιάζουν την αστρονομική ποιότητα των απίστευτων κρασιών του και με μόνιμες βαθμολογίες 93+ το οινοποιείο Giacomo Fenocchio βρίσκεται στα ραντάρ των εραστών του Barolo σε ολο τον πλανήτη και ειλικρινά μας τιμά με την συνεργασία του.
Οι εκπλήξεις συνεχίζονται…

Σπύρος Κωνσταντίνου

www.giacomofenocchio.com