Εύσημα Μάξιμου σε υπουργούς για τη λύση με τους αλλοδαπούς εργάτες γης

«Τα γρήγορα αντανακλαστικά των συναρμόδιων υπουργείων για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι αγρότες στην απασχόληση αλλοδαπών εργατών γης, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, έβγαλαν από τη δύσκολη θέση τον αγροτικό κόσμο και έδωσαν σημαντικές “ανάσες” στην αγροτική παραγωγή. Η πρόσκαιρη χαμηλή διαθεσιμότητα εργατικών χεριών ξεπεράστηκε και οι αγρότες μας προχωρούν στη συλλογή της παραγωγής τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, σε μια χρονιά δύσκολη από πολλές απόψεις. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να αποδώσω τα εύσημα στις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις απαντήσειςπου έλαβε από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη, σε ερώτησή του για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι ελλείψεις σε εργατικά χέριαστους αγρότες.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις ζητούσε να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 01.05.2020 για να υπάρξει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αλλοδαπών εργατών κατά την περίοδο της συγκομιδής, κυρίως τον φρούτων, μέχρι και το φθινόπωρο. Επιπλέον, επισήμανε την αναγκαιότητα για γρηγορότερη διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης ΑΜΚΑ σε αλλοδαπούς εργάτες για την ενίσχυση της νόμιμης απασχόλησης και κατά συνέπεια και των εσόδων του κράτους.

Στις απαντήσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί αναφέρουν, μεταξύάλλων, ότι «με την παρ. 1 του άρθρου 42 της από 01.05.2020 ΠΝΠ δινόταν η δυνατότητα στον εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας να υποβάλλει αίτηση έως την 30η 6ου 2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αφ’ ενός οι αυξημένες ανάγκες των καλλιεργητών δεν πρόλαβαν να καλυφθούν μέσα στο χρονικό πλαίσιο ισχύος της ανωτέρω διάταξης, αφ’ ετέρου υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς εργαζόμενους που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες αυτές εφόσον παραταθεί η ισχύς της εν λόγω διάταξης. Ως εκ τούτου, προωθήθηκε διάταξη η οποία ενσωματώθηκε στην παρ. 3 του άρθρου 20 του Ν. 4711/20, η οποία παρατείνει, έως 31.12.2020, την προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 42 της από 01.05.2020 ΠΝΠ».

Σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι «με την αριθμ. πρωτ.: Φ80320/22183/Δ18.794/17.06.2020 (Α.Δ.Α:Ψ6ΛΕ46ΜΤΛΚ-ΙΞΘ) εγκύκλιο του Υπουργείου μας, παρασχέθηκαν οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία απόδοσης Α.Μ.Κ.Α., στους πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται ως μετακλητοί σε αγροτικές εργασίες κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 της από 01.05.2020 ΠΝΠ (Α΄90), η οποία κυρώθηκε με το ν. 4690/2020 (Α΄104)».