Φωτιά στα Καλύβια: εκκένωση οικισμών – σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος Σαρωνικού

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τον Δήμο Σαρωνικού ο δήμαρχος, Πέτρος Φιλίππου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Κερατέα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με δύο μηνύματα μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν οικισμούς του δήμου Σαρωνικού όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

μήνυμα - 112 - Πολιτική Προστασία - Σαρωνίδα - φωτιά

Στο ένα από τα δύο μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Αυτή την ώρα στην πυρκαγιά επιχειρούν 117 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, πέντε αεροσκάφη εκ των οποίων το ένα είναι Σινούκ του στρατού. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, γι’ αυτό έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά. Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

 

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Φέριζας Κερατέας, λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

– Στη λεωφόρο Καραμανλή, από το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου (ύψος Grand Resort), στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα)

– Στη Λεωφόρο Καραμανλή από το ύψος της Λεωφόρου Λαυρίου (αναστροφή οχημάτων προς Αθήνα).

– Στη Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής στο ρεύμα κυκλοφορίας από Σούνιο προς Αθήνα (αναστροφή οχημάτων προς Σούνιο).

 

 

 

Πηγή: ant1news.gr