«Φράκαραν» τα εργοστάσια ντομάτας

Ανάμικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των ντοματοπαραγωγών- μελών του ΘΕΣΤΟ, με αφορμή το μποτιλιάρισμα των φορτηγών στις εισόδους των εργοστασίων, με τα οποία συνεργάζεται ο συνεταιρισμός, καθώς η συγκεκριμένη εξέλιξη καθυστερεί την πορεία της συγκομιδής.

Από τη μία ικανοποίηση για τις καιρικές συνθήκες, από την άλλη προβληματισμός για τους αργούς ρυθμούς συγκομιδής του ευπαθούς αυτού προϊόντος, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας απορρόφησης από τα εργοστάσια. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη αφού δεν έχει συγκομισθεί η μισή σχεδόν τομάτα, μιας και για τη συλλογή της απαιτείται ραντεβού μεταξύ μεταποιητή και παραγωγού.

Οι παραγωγοί εύχονται να μην υπάρξουν βροχοπτώσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην παραγωγή, σε μία χρονιά η οποία εξελίσσεται άριστα, τόσο από ποιοτικής άποψης, όσο και ποσοτικής.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου του ΘΕΣΤΟ Χρήστου Σουλιώτη: Δυστυχώς οι φόβοι μου επαληθεύονται. Το γεγονός ότι οι φυτεύσεις πήγαν πίσω, δημιούργησαν μία πίεση συλλογής στα εργοστάσια, τα οποία έχουν συγκεκριμένη δυνατότητα απορρόφησης, ιδιαίτερα στην αποφλοιωμένη ντομάτα που έχει εμπορική αξία. Το προϊόν δεν μπορεί να παραμένει στα φορτηγά, καθώς υποβαθμίζονται τα brix και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μέχρι τώρα έχουμε μαζέψει το 50% της παραγωγής. Όσο παραμένει η υπόλοιπη σοδειά στο χωράφι, δικαιολογημένα αυξάνεται η ανησυχία μας, καθώς μία πιθανή έντονη βροχόπτωση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν ξεκίνησαν οι συλλογές ντομάτας σε Καρδίτσα, Βοιωτία και Τρίκαλα, εξέλιξη που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη συμπίεση στη διαδικασία απορρόφησης του προϊόντος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα απορρόφησης ντομάτας, σε ημερησία βάση είναι 4.500 χιλιάδες τόνοι από τα δύο εργοστάσια του Νομικού, 2.500 τόνοι από την Damavand στα Φύλλια Καρδίτσας, 650 τόνοι από την Agrofarma και 300 τόνοι από την Delmonte.

Πηγή: eleftheria.gr