Διαχρονική η χάρη Της Παναγίας Δεμερλιώτισσας

Με μεγαλοπρέπεια και Θεία κατάνυξη εορτάστηκε χθες ανήμερα της εορτής της, η Παναγία Δεμερλιώτισσα στο χωριό Σταυρός Φαρσάλων (παλιό Δεμερλί, απ’ όπου και ονομάστηκε).

Φέτος, ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των μέτρων προστασίας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της εικόνας σε δρόμους του χωριού, την παραμονή, παρά μόνο εντός του προαύλιου χώρου. Τα σημάδια του Κορονοϊού ήταν εμφανή, καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν μικρή, και δεν θύμιζε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια που συνέρρεαν οι πιστοί κατά εκατοντάδες. Ωστόσο, οι πιστοί έσπευσαν να πάρουν την χάρη και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, σταδιακά το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων. Επίσης, για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη πέριξ του Ιερού ναού, υπό τον φόβο διάδοσης και διασποράς του ιού.

Την παραμονή της εορτής 22 Αυγούστου τελέστηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία λειτουργία, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος στα λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: Η κυρία Θεοτόκος, η Παναγία μας, είχε πάρα πολλές αρετές που εξαίσιοι μελωδοί προβάλλουν. Αξιώθηκε να κυοφορήσει το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος και να συνδέσει το κτιστό και ανθρώπινο με το άκτιστο και το Θείο. Έτσι, έγινε η μεσίτρια των ανθρώπων προς το Θεό. Την προσκυνούμε και ζητάμε να μας ευλογήσει και να μας βοηθήσει. Η Παναγία μας είναι χαριτωμένο πρόσωπο, είναι ολοκληρωμένη με όλες τις αρετές και έχει τη δυνατότητα ως μητέρα του Θεού να δώσει σε όλους την προστασία της και τη στοργή της. Σε όλες τις μεγάλες στιγμές τις προσωπικές και τις εθνικές, μας βοηθάει και είναι η χαρά του κόσμου και μας βοηθά να προγενόμαστε της αιώνιας ζωής και της Ανάστασης. Η ζωή μας αγιάζεται όταν προσευχόμαστε και ζητάμε την μεσιτεία της Θεοτόκου γιατί βρίσκεται παντού και στηρίζει όλους τους ανθρώπους.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Φαρσάλων κ.κ. Σοφία Χατζηπλή, Νίκος Γκατζόγιας, Σταύρος Κουκουλιός, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Δαμιανός, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κων/νος Τύμπας, Γιάννης Γκέβρος, Δημήτρης Γούσιας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέας Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Δραχμάνης, ο διοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων Θωμάς Γκούτας, και ο πρόεδρος της κοινότητας Σταυρού κ. Μιχάλης Στάικος καθώς και μέλη του τοπικού συμβουλίου και αρκετός κόσμος.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία